Mag een school een kind dat nog niet zindelijk is weigeren?

123_autisme_kind_peuter_beer_2020.jpg

dossier

In Facebookgroepen wordt elk jaar dezelfde vraag gesteld: ‘Het schooljaar start bijna en ondanks verschillende pogingen is mijn kind nog niet zindelijk… Mag de directie van de school mijn kind weigeren?’


Het antwoord is nee, volgens de wet mag een school een kind niet weigeren omdat het nog niet zindelijk is. Maar hoe gaat het er in de praktijk aan toe?


In België start de leerplicht op 5-jarige leeftijd, maar kunnen kinderen instappen van zodra ze 2,5 jaar oud zijn. Veel directies vragen – al dan niet met aandrang - om kinderen pas te laten starten als ze zo goed als volledig zindelijk zijn, maar aangezien veel crèches en onthaalouders 3 jaar als maximumleeftijd rekenen, hebben werkende ouders bijna geen andere keuze dan ze op die leeftijd sowieso naar school te brengen… Ook als het kindje nog niet pampervrij is.


Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen dat in de jaren 60 ongeveer 90 procent van de kinderen ‘proper’ was op 2,5 jaar, nu is dat maar zo’n 20 à 30 procent. Waarschijnlijk komt dat omdat ouders meer dan vroeger allebéi gaan werken en dus minder tijd hebben om met ‘potjestraining’ bezig te zijn. Ze hebben ook minder oog voor de signalen die erop wijzen dat hun kindje er klaar voor is. Dat zet de kinderverzorgsters en kleuterjuffen op school qua workload serieus onder druk. Dat verklaart ook waarom de school erop hamert, al van bij de inschrijving.


Lees ook: Je kind zindelijk overdag: hoe pak je het aan?

Wat als je kind nog niet 'proper' is?

Gaat je kindje (binnenkort) naar school en is hij nog niet pampervrij? Praat dan met het onderwijzend personeel. Het team zal jouw eerlijkheid op prijs stellen en dan kunnen jullie samen bespreken hoe jullie de situatie gaan aanpakken. Neem ook de tijd om met de huidige kinderopvang van je kindje te praten. Kinderverzorgsters, onthaalouders, grootouders, babysits... Wat is hun ervaring met jouw kindje? Pakken jullie het op dezelfde manier aan? Denken zij dat jouw zoon of dochter klaar is voor school? Weet bovendien dat elk kind anders is. Soms heeft een kindje op school slechts een paar weken nodig om volledig zindelijk te worden. Andere kindjes waren ‘proper’ bij de start, maar komen na enkele weken of maanden plots weer met natte broeken thuis. Geen paniek, dat is volkomen normaal en de school is het gewoon om met dit soort situaties om te gaan... Ook al is het gebrek aan personeel of infrastructuur vaak voelbaar.


Lees ook: Zindelijk worden in een afgestemde opvoeding

Bronnen:
https://www.kindengezin.be
https://onderwijs.vlaanderen.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram