Grootouders die voor kleinkinderen zorgen leven mogelijk langer

123m-grootouders-kind-blij-senior-02-17.jpg

nieuws Grootouders die voor hun kleinkinderen zorgen leven gemiddeld langer dan grootouders die dat niet doen. Ook oudere mensen die hun eigen kinderen of mensen in nood helpen, zouden langer leven. Dat blijkt uit internationaal onderzoek gepubliceerd in het vakblad Evolution and Human Behavior.

De onderzoekers bestudeerden gegevens van meer dan 500 mensen van 70 jaar en ouder, gebaseerd op het Berlin Aging onderzoek, dat tussen 1990 en 2009 werd uitgevoerd. De onderzoekers vergeleken grootouders die de voorbije 212 maanden geregeld (van wekelijks tot dagelijks) voor kinderen zorgen met grootouders die nooit voor kinderen zorgen. Maar ook met volwassenen die geen kinderen of kleinkinderen hebben maar voor anderen binnen hun sociale netwerk zorgen. Ze hielden zoveel mogelijk rekening met mogelijke beïnvloedende factoren, zoals socio-economische status en fysieke gezondheid.

• Zorgende grootouders hadden 37 % minder kans om te zijn overleden aan het eind van de opvolgperiode in vergelijking met niet-zorgende grootouders en niet-grootouders.
• Ouderen die niet voor hun kleinkinderen maar voor andere mensen (hun eigen kinderen, andere familieleden...) zorgen, hebben 57 tot 60 % minder kans op voortijdig overlijden dan ouderen die voor niemand zorgen.
• Men vond geen verschil in risico op overlijden tussen niet-zorgende grootouders en niet-grootouders.

Betrokkenheid bij zorg lijkt dus positieve effecten op de gezondheid te hebben, al toont dit onderzoek geen oorzakelijk verband. Eerdere onderzoeken hebben echter aangetoond dat een intensieve betrokkenheid stress kan veroorzaken, wat dan weer negatieve effecten op de fysieke en mentale gezondheid kan hebben.

De onderzoekers denken dat sociaal gedrag oorspronkelijk geworteld was in de familie. Het lijkt aannemelijk dat de ontwikkeling van sociaal gedrag van ouders en grootouders met betrekking tot hun familieleden een stempel op het menselijk lichaam heeft achtergelaten in de vorm van een neuraal en hormonaal systeem, dat vervolgens de basis heeft gelegd voor samenwerking met, en altruïstisch gedrag tegenover niet-familieleden.

Bron:
http://www.ehbonline.org/article/S1090-5138(16)30072-1/fulltext
http://www.nhs.uk/news/2017/01January/Pages/Grandparents-who-babysit-tend-to-live-longer.aspx


Laatst bijgewerkt: februari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram