Mag ik mijn zoon of dochter van tien alcohol laten proeven op een feestje?

123-tek-jongen-ziek-wc-drank-12-16.jpg

nieuws Jongeren drinken het best geen alcohol voor ze zestien jaar zijn. De wet is daar ook op afgestemd: alcohol mag niet verkocht of geschonken worden aan jongeren onder de zestien (voor sterke drank ligt de grens op achttien jaar).

Het hoort erbij?
Soms lijkt alcohol erbij te horen en bent u als ouder geneigd om uw kind op een familiefeestje te laten proeven van een glas bier of wijn.
Er valt wel iets voor te zeggen om jongeren thuis te leren omgaan met alcohol. Maar toch wacht u daar best zo lang mogelijk mee. Ook al haalt u de 'norm' van zestien jaar niet, toch loont het de moeite die na te streven.

Waarom beter niet?
Er zijn verschillende goede redenen om uw kind geen alcohol te laten proberen.
• De hersenen van kinderen en jongeren zijn nog volop in ontwikkeling. Alcohol verstoort die groei en kan leiden tot leerproblemen en verminderde geheugenprestaties.
• Overmatig alcoholgebruik remt de persoonlijkheidsontwikkeling af. Het opbouwen van een eigen identiteit, het leren omgaan met succes en mislukking etc verlopen moeilijker.
• Kinderen en jongeren wegen doorgaans minder, zijn kwetsbaarder en veel gevoeliger voor de effecten van alcohol.
• Bij jongeren lokt alcohol regelmatig waaghalzerij en vechtpartijen uit. Het leidt ook tot opdringerig en seksueel ongewenst gedrag. Bovendien beschikken jongeren vaak nog niet over de sociale vaardigheden om die probleemsituaties op te lossen.
• Hoe vroeger een kind met het drinken van alcohol begint, hoe groter de kans is dat het later een drankprobleem krijgt. 40% van de kinderen die al voor hun dertiende alcohol dronken, komt later in de problemen met alcohol.

Wat als ze er naar vragen?
Praat met uw kind over alcohol. Maak duidelijk dat alcohol drinken niet vanzelfsprekend is en zeker niet onder de zestien. De overgang naar het secundair onderwijs is een goed moment om te praten over alcohol. Gaat uw kind naar een fuif van de jeugdbeweging waar alcohol wordt geschonken? Praat er dan over.

Een gesprek lukt beter op een ontspannen moment. Blijf rustig, hoe moeilijk ook. Zorg ook dat uw kind rustig is en open staat voor een gesprek. Gezamenlijke activiteiten kunnen een goed moment zijn voor een ongedwongen gesprek. Er te dikwijls over
praten komt snel over als zeuren en zal zijn effect missen.
Af en toe een goed gesprek, is beter.

Het heeft weinig effect om te spreken over langetermijneffecten
zoals longkanker, levercirrose, alcohol- of drugverslaving...
Daar maken jongeren zich nog weinig zorgen over.
Het is beter om te spreken over effecten die nu invloed hebben op het leven van de jongere, zoals zoals een kater, hoe
je overkomt wanneer je dronken bent...
Maar leg tegelijk uit dat drinken ook risico’s kan inhouden. Zoals zich dronken in het verkeer begeven, betrokken raken bij een gevecht of zich niet kunnen concentreren door een kater. Met eerlijke en correcte informatie komt u het verst.

Uw eigen voorbeeldgedrag weegt nog veel meer door dan wat u over alcohol vertelt. Uw kinderen zien hoe u zelf met alcohol omgaat en daaruit leren en kopiëren ze veel.
Drinkt u zelf verantwoord? Als u bijvoorbeeld nooit onder invloed achter het stuur kruipt, is de kans groot dat uw kinderen uw goede voorbeeld zullen volgen. Door gezond om te gaan met alcohol, geeft u alvast zelf het goede voorbeeld.

Gaat u niet altijd even verstandig om met alcohol? Dan hebt u nog altijd het volste recht om duidelijke grenzen te
stellen. Leg uit waarom u wel eens alcohol drinkt. Leg uit dat er een verschil bestaat tussen het drinken van dat glas wijn bij het eten en een avondje doorzakken waar u een stevige kater aan overhoudt.
Het feit dat u zelf drinkt, betekent niet dat u geen regels kan stellen voor uw kinderen. Voor volwassenen gelden nu eenmaal andere regels dan voor kinderen.

Duidelijke afspraken
Het kan lastig zijn om die regels ook buitenshuis aan te houden. Familie of vrienden vinden u misschien te streng als u uw kind geen alcohol wil laten drinken. Om lastige situaties te voorkomen, kan u uw kind vooraf duidelijk maken dat de regels ook buitenshuis gelden.
• Zorg dat u en uw partner op dezelfde golflengte zitten, ook als u gescheiden bent of in een nieuw samengesteld gezin. Het belangrijkste is dat uw kinderen steeds weten welke regels in uw gezin gelden, ook na een scheiding.

• Een strikte grens is het duidelijkst: ‘geen alcohol’ laat minder ruimte voor discussie dan ‘af en toe’ of ‘een beetje’. U kan bovendien voor dergelijke strikte grenzen kiezen vanuit de redenering dat jongeren sowieso grenzen aftasten en soms overschrijden.

Wees consequent. Hebt u afspraken gemaakt, laat u dan niet
onder druk zetten om ze te wijzigen. Hoe consequenter u bent, hoe groter de kans dat uw kind uw grenzen zal respecteren.

• Puberende jongeren experimenteren graag, dat is ook normaal. U kan ervan uitgaan dat ze wel eens alcohol proberen, misschien zonder dat u op de hoogte bent. Uit de cijfers van de VAD-leerlingenbevraging schooljaar 2010-2011 blijkt dat 77,3% van de 15-jarigen ooit alcohol dronk. Van de 15-jarigen drinkt 13,2% regelmatig (d.w.z. wekelijks tot dagelijks), bij de 16-jarigen is dat al 29,1%.
Toch blijft u het best vasthouden aan die veilige grens van geen alcohol onder de zestien.
Probeer op de hoogte te blijven van wat uw kind doet en regels en afspraken vast te leggen. Uit onderzoek blijkt dat tieners het waarderen dat ouders grenzen stellen en met hen praten over deze kwesties.
De eerste keren dat jongeren alcohol (een sigaret of cannabis) proberen, is dat vaak voor het experiment, het plezier, het samenzijn met vrienden. Positieve redenen dus. De meeste jongeren stoppen na een vrij korte periode en de grote meerderheid komt die fase zonder veel kleerscheuren door. Maar sommige jongeren krijgen wel problemen of
blijven gebruiken.

• Maak duidelijk dat u het afkeurt wanneer de afspraken niet worden nageleefd.
Zorg dat u rustig bent als u het gesprek aangaat. Luister aandachtig naar uw kind, zonder meteen te (ver)oordelen.
Hoe komt het dat hij of zij zich niet aan de afspraak
heeft gehouden? Voer ook consequent de straf uit die was afgesproken.

• Ook als uw kind al alcohol drinkt, kan u nog grenzen stellen
en is het belangrijk om te blijven communiceren. Ook dan zijn er nog afspraken nodig over wanneer en hoeveel er gedronken
wordt. Jongeren zijn kwetsbaar en alcohol blijft schadelijk, zeker bij te veel en/of te vaak drinken.
Hoe riskant experimenteren met alcohol (of drugs) is, hangt niet alleen af van de hoeveelheid alcohol. De omstandigheden en de persoonlijkheid van uw kind zijn evenzeer van belang. Als uw kind bijvoorbeeld erg impulsief of beïnvloedbaar is of als het slecht in zijn vel zit, dan is het gebruiken van alcohol of cannabis een pak riskanter dan bij iemand die sterk in zijn of haar schoenen staat.
Hou dus rekening met wie uw kind is en hoe het zich voelt. Hoe beter u de risico’s kan inschatten, hoe beter u ondersteuning kan
geven en de nodige grenzen kan bepalen. Iedere puber heeft immers duidelijke grenzen nodig als het om alcohol (of roken of cannabis) gaat.

Bronnen:
https://www.druglijn.be/drugs-abc/alcohol/veelgestelde-vragen/mag-ik-mijn-dochter-van-tien-alcohol-laten-proeven
http://www.vad.be/artikels/detail/alcohol-en-jongeren


Laatst bijgewerkt: december 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram