Familiale leefstijl even belangrijk als genen voor de gezondheid?

123-groep-mensen-blij-08-16.jpg

nieuws Familiale leefomstandigheden en leefstijl zijn even belangrijk voor de gezondheid als de genen, schrijven Britse onderzoekers in het vakblad Nature Genetics.

De onderzoekers analyseerden de medische dossiers van meer dan 500.000 personen en hun familie, zowel bloedverwanten als adoptiefamilie. Ze keken daarbij naar twaalf veel voorkomende gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hartziekten, diverse kankers en neurologische aandoeningen. Gemeenschappelijke leefomstandigheden, zoals eetgewoonten en woonomstandigheden, bleken een belangrijke rol te spelen in de kans op bepaalde ziekten. De invloed van genetische factoren wordt met 47 procent overschat wanneer deze omgevingsfactoren niet in rekening worden gebracht. Vooral bij hartziekten, hoge bloeddruk en depressie is de invloed van de omgeving zeer belangrijk.

Laatst bijgewerkt: augustus 2016
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram