Wat geef je je (klein)kind cadeau?

dossier Cadeautjes krijgen, kinderen vinden het reuzefijn. Maar wat koop je voor je (klein)kind? Kies je zelf iets uit, of geef je een bon of wat centen? Houd je rekening met een verlanglijstje? En hoeveel mag of moet een cadeau kosten?

Een verlanglijstje

Via een verlanglijstje kunnen kinderen zichzelf tonen: wat ze leuk vinden, waar ze graag mee spelen, waar ze van dromen, … Sommige kinderen maken er een waar kunstwerk van met eigen tekeningen en knip- en plaksels. Het is een moment waarop kinderen ‘kunnen verlangen naar’ en kunnen fantaseren, en dat is heel belangrijk.

123-geschenk-cadeau-grootouders-12-15.jpg
Een verlanglijstje is geen ‘eisenlijst’, het is een lijstje met dromen. Dat betekent dat een kind niet alles moet krijgen wat het wil. Kinderen moeten leren dat niet altijd alles kan. Ze moeten leren omgaan met frustraties, zoals iets anders krijgen dan je gevraagd hebt, iets moeten delen met broer of zus, … Voel je dus zeker niet verplicht om je te houden aan het verlanglijstje, maar zie het meer als inspiratiebron waaruit je kan afleiden wat een kind graag doet. Als volwassene kan je vaak beter inschatten waar een kind lang plezier van zal hebben, en dat is niet altijd wat het zelf opschrijft.

Creatief en uitdagend

Speelgoed kan best niet te moeilijk, maar ook niet te gemakkelijk zijn. Idealiter daagt speelgoed een kind uit om nieuwe vaardigheden te oefenen en zelf nieuwe speelmogelijkheden te ontdekken. Kinderen spelen vaak het liefst en het langst met speelgoed waar ze creatief mee kunnen zijn. Kinderen zijn sterk beïnvloedbaar door reclame, waarin speelgoed dikwijls spectaculair wordt voorgesteld, tot leven komt en zichzelf in elkaar zet. Huilende en plassende poppen kunnen voor kinderen erg aantrekkelijk lijken, maar eens aangekocht belanden ze vaak snel onderaan in de kast. Je kan er immers enkel naar kijken en luisteren, terwijl net het zelf bedenken, fantaseren en ‘alsof doen’ zo leuk en belangrijk is. Verwacht trouwens niet dat een kind altijd meteen enthousiast reageert wanneer het speelgoed krijgt. Soms kan het enkele weken duren voor het belangstelling krijgt.

Geld

Wil je graag geld geven, dan kan je rekening houden met de leeftijd van het kind. Jonge kinderen kunnen zelf nog geen groot bedrag beheren. Je kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen om (een deel van) het geld aan de ouders te geven. Geld ‘op een rekening gestort krijgen’ kan voor sommige kinderen niet echt aanvoelen als een cadeautje omdat ze het idee van ‘virtueel geld’ nog niet begrijpen.

Dat kan je minder abstract maken door bijvoorbeeld een paar munten aan het kind te geven waar het zelf (of samen) iets kleins mee kan kopen. Ook een cadeaubon kan je concreter maken door te vertellen wat ermee gekocht kan worden: gaat het om een activiteit, in wat voor winkels kan de bon gebruikt worden en wat is daar te koop? Als je geld geeft, maak dan duidelijk waarvoor het gebruikt mag worden. Is het bedoeld om te sparen of mag een kind het uitgeven? Mag het er eender wat mee aankopen, of dient het voor iets specifiek?

Tijd is het beste cadeau

Hoeveel geld je aan cadeautjes uitgeeft, kies je helemaal zelf. Laat je niet onder druk zetten door wat anderen uitgeven. Cadeautjes zijn een ‘extraatje’ en het is niet de bedoeling dat je je er financieel zorgen over hoeft te maken. Hoe leuk een cadeau is, hangt bovendien helemaal niet samen met de kostprijs. Eenvoudige zaken, zoals oud keukengerei, schelpen of eierdoosjes om te knutselen zijn vaak het rijkst aan spelmogelijkheden. Cadeautjes hoeven ook helemaal niet materieel te zijn: voor kinderen is tijd spenderen met mama/papa, oma/opa, meter/nonkel, … het allerleukste. Het maakt vaak niet uit wat jullie precies gaan doen (pretpark of picknick), maar wel dat jullie aandacht en tijd maken voor elkaar en samen plezier beleven. Fijne momenten samen worden door kinderen vaak veel langer onthouden en gekoesterd dan een nieuwe puzzel krijgen. 

Meer informatie: www.groeimee.be

Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram