Sommige ouders vinden het evident dat ze hun kind laten vaccineren tegen covid-19, anderen zijn er resoluut tegen, maar nog veel meer ouders twijfelen. In een gratis webinar beantwoorden kinderinfectioloog dr. Daan Van Brusselen en professor vaccinologie Pierre Van Damme de meest voorkomende vragen.
Afgelopen zomer berichtten verschillende media dat vrouwen veranderingen in hun menstruatiecyclus opmerkten: langere cycli, langere en soms zwaardere menstruaties. Dan rijst de vraag: wat zijn de gevolgen van de coronavaccinatie voor de vruchtbaarheid?
"A kiss from death", kopte een krant toen een meisje overleed na een zoen van haar vriendje die pindakaas gegeten had. Het verhaal bleek niet helemaal te kloppen, maar er gaan wel degelijk mensen dood na het eten van een pinda.
Wie zich wil laten vaccineren tegen griep kan sinds 1 oktober bij de apotheker een griepvaccin afhalen zonder voorschrift van de huisarts. Dat moet het traject om je te laten vaccineren tegen griep korter maken, zegt de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) woensdag.
Als je veel menselijk contact hebt gehad de laatste tijd en plots een paar verkoudheidssymptomen voelt opduiken, is de kans reëel dat je je zorgen maakt dat het coronavirus tersluiks is binnengeslopen, ondanks je dubbele vaccinatie. Hoe betrouwbaar is een zelftest in dat geval?
Cholera wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae en heeft als belangrijkste kenmerk heftige, waterige diarree. Tegenwoordig is cholera een importziekte en zeer zeldzaam in Europa. Het blijft wel een ernstige pathologie in bepaalde landen waar men de hygiëneregels niet respecteert.
Vaccins beschermen ons tegen virussen zoals griep of corona en voorkomen ernstige vormen van de ziekte, maar kunnen helaas geen 100% bescherming garanderen. Welke symptomen wijzen op COVID-19 bij gevaccineerden?
Reisplannen, ver of dichtbij? Informeer je voor je vertrek over de nodige vaccinaties. Naargelang de bestemming en de omstandigheden waarin je reist, zijn sommige vaccinaties sterk aanbevolen en andere zelfs verplicht.
De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid heeft beslist om een extra coronavaccin aan te bieden aan personen met een verminderde immuniteit. Zij maken door een bepaalde aandoening of behandeling minder antistoffen aan na hun basisvaccinatie en zouden zo beter beschermd zijn.
Ging je de voorbije maanden op reis buiten België? Afhankelijk van waar je verbleef, is er geen wachttijd of kan je wachtperiode oplopen tot 6 maanden.
De vaccins bieden geen 100% bescherming tegen COVID-19 en bovendien kiest niet iedereen ervoor om zich te laten inenten. Een onderzoekslabo van het UZ Gent heeft een antilichaamtherapie ontwikkeld die als aanvulling óf alternatief kan dienen, op het eerste zicht ook tegen de deltavariant.
Vaccins kunnen het immuunsysteem trainen om schadelijke ziektekiemen en cellen op te sporen en te vernietigen. Veel vaccins krijg je gedurende je hele leven ter preventie van veelvoorkomende ziekten. Maar ook in de strijd tegen kanker kunnen vaccins ingezet worden.
Nog voor je zwanger wordt, is het goed om met je arts al eens na te gaan welke vaccins je nog niet hebt gekregen. Die laat je dan het beste tijdig toedienen. Heel wat vaccins kan je ook tijdens de zwangerschap laten zetten, sommige worden zelfs uitdrukkelijk aangeraden in deze periode.
Hoewel er geen stijging is in het aandeel kinderen zonder consult, hebben niet alle kinderen het beoogde aantal fysieke consulten gekregen. Dat komt omdat Kind en Gezin prioriteit gaf aan contacten met gehoorscreening en vaccinatie. Ter vervanging is massaal ingezet op teleconsulten.
Ben jij bang voor naalden? Dan ben je zeker niet de enige. Neurowetenschapper Elisabeth Huis in 't Veld (Tilburg University) ontrafelt dit fenomeen met behulp van een nep-bloeddonatie, in een online college van Universiteit van Nederland.
Een studie heeft aangetoond dat regelmatig bewegen niet alleen de kans op sterfte door infectieziekten verkleint, maar ook het effect van vaccinaties vergroot. Sinds de coronapandemie bewegen we echter mínder, en dus richt Gezond Leven zich naar de overheid.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde is op zoek naar 250 vrijwilligers tussen 18 en 55 jaar om de veiligheid en immuunrespons te beoordelen van drie COVID-19-vaccins die reeds werden goedgekeurd voor gebruik in Europa.
Er lijkt eindelijk een doorbraak in de maak in de zoektocht naar een doeltreffend vaccin tegen malaria, de ziekte die vooral in Afrika ieder jaar nog het leven kost aan honderdduizenden mensen, in de eerste plaats kinderen.
Wereld Meningitis Organisatie en pediaters vrezen een toename van meningokokkeninfecties wanneer mensen na de COVID-pandemie meer met elkaar in contact zullen komen. Een bewustmakingscampagne moet het belang van vaccinaties onderstrepen.
Rusland heeft ook een vaccin ontwikkeld om dieren te beschermen tegen het coronavirus. Voor huisdieren, zoals honden en katten, lijkt een vaccin echter niet dringend te zijn, omdat ze niet veel last hebben van de ziekte en die ook normaal niet doorgeven aan mensen.
Astrazeneca, Pfizer/bioNtech, Moderna,... Er zijn gelukkig al verschillende coronavaccins op de markt om de pandemie te bestrijden. Maar werken die allemaal op dezelfde manier? En welk vaccin is het beste?
Misschien heb je de verhalen op sociale media wel gelezen: het coronavaccin zou je onvruchtbaar kunnen maken. Wat is daarvan waar? Hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) legt uit hoe het zit.
De vaccinatiecampagne draait intussen op volle toeren. Nu meer en meer mensen hun coronaprik kregen, rijzen enkele vragen. De drie meest voorkomende hebben we hieronder vermeld, en uiteraard beantwoord.
Difterie of kroep lijkt in verschillende delen van de wereld een comeback te maken. De verantwoordelijke bacterie bouwt resistentie op tegen sommige antibiotica en genetische variatie dreigt vaccinatie in de toekomst minder doeltreffend te maken.
De vaccinatiecampagne draait intussen op volle toeren en daarbij krijgen risicopatiënten voorrang. Maar wie behoort tot die groep? En wat als je minder mobiel bent en daarom niet naar een vaccinatiecentrum kan?
Je voelt je fit, bent nooit ziek of hebt voor zover je weet een goed werkend afweersysteem. Waarom zou je dan het coronavaccin laten zetten? Professor Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) geeft jullie het antwoord in dit filmpje van Universiteit van Nederland.
Gordelroos, ook wel zona genoemd, is een vervelende huidaandoening, die vooral bij ouderen voorkomt. De ziekte wordt veroorzaakt door een infectie met het varicellazoster-virus. Dit virus is één van de acht herpesvirussen. Vaccinatie is mogelijk ter preventie van gordelroos.
De Belgische overheid heeft een basisvaccinatie-schema ontwikkeld om gevaarlijke infectieziekten te voorkomen. Het schema laat zien welke vaccins op welke leeftijd worden aanbevolen.
Vele infectieziekten zijn teruggedrongen of zelfs volledig uitgeroeid door de ontwikkeling van vaccins. Om een terugkeer van deze besmettelijke ziekten te voorkomen, is het belangrijk om de bevolking te blijven vaccineren.