Gele koorts: symptomen en vaccinatie

In dit artikel
Gele koorts: symptomen en vaccinatie

dossier

Gele koorts is een acute virale, levensbedreigende ziekte die wordt gekenmerkt door hoge koorts, geelzucht (waaraan de ziekte haar naam ontleent) en inwendige bloedingen. De ziekte is endemisch in tropische gebieden in Afrika en Zuid-Amerika en vormt een aanzienlijk gezondheidsrisico in deze regio's. De incubatietijd van het virus varieert van 3 tot 6 dagen na infectie.

Lees ook: Wat zijn de oorzaken en symptomen van geelzucht (icterus)?

Gelekoortsvirus

Getty_gelekoorts_mug_2024.jpg

© Getty Images

Het virus dat verantwoordelijk is voor gele koorts behoort tot het flavivirus genus binnen de Flaviviridae familie. Het gelekoortsvirus wordt voornamelijk overgedragen door Aedes- en Haemagogus-muggen, en treft zowel mensen als andere primaten. Gele koorts kan leiden tot ernstige complicaties en de dood als het niet behandeld wordt. De beste manier om gele koorts te voorkomen, is vaccinatie. Het vaccin is zeer effectief en biedt levenslange bescherming na één enkele dosis. Voor reizen naar sommige endemische bestemmingen, is vaccinatie zelfs verplicht. 

Lees ook: Wetenschappers voorspellen verspreiding tropische muggen

Symptomen gele koorts

Symptomen van gele koorts zijn dan koorts, spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en braken. Naarmate de ziekte vordert, ontwikkelt een aanzienlijk aantal gevallen ernstige symptomen zoals geelzucht, buikpijn en braken van bloed, wat fataal kan zijn. Een besmetting met gele koorts is verplicht te melden aan het Departement Zorg.

Lees ook: Dengue (knokkelkoorts): virusinfectie met ernstige complicaties

Behandeling gele koorts

De behandeling van gele koorts richt zich op het verlichten van de symptomen omdat er geen genezing is voor het virus zelf. De behandeling bestaat uit vochttoediening, pijnbestrijding en koortsbeheersing. Ernstige gevallen kunnen opname in het ziekenhuis vereisen voor intensieve zorg en ondersteuning.

Lees ook: Soorten pijnstillers en verschil in werking

Vaccinatie gele koorts

Gele koorts is niet endemisch in België, maar het land heeft wel voorzieningen getroffen voor preventie, met name voor reizigers naar gebieden waar gele koorts voorkomt. Zij worden sterk aangeraden of zelfs verplicht om zich te laten vaccineren tegen gele koorts.

Het vaccin tegen gele koorts is alleen verkrijgbaar bij gecertificeerde vaccinatiecentra. Als gevolg van internationale regelgeving is het mogelijk dat reizigers naar bepaalde delen van Afrika en Zuid-Amerika, waar gele koorts veel voorkomt, een bewijs van vaccinatie moeten voorleggen bij binnenkomst of bij terugkeer naar België.

Lees ook: Vaccinatie gele koorts: wanneer nodig?

Bronnen:
https://www.itg.be
https://www.ecdc.europa.eu
https://www.sciensano.be
https://www.who.int

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram