Is vaccinatie tegen HPV ook nuttig als u al seks hebt gehad?

nieuws De ideale leeftijd voor de vaccinatie ligt vóór het eerste mogelijke contact met het humaan papillomavirus (HPV), dus voor u de eerste keer seks hebt gehad. Daarom wordt het vaccin in België gratis aangeboden aan meisjes in het eerste jaar van het secundair onderwijs (12 jaar). Voor oudere meisjes tot de leeftijd van 18 jaar wordt het vaccin gedeeltelijk terugbetaald door het ziekenfonds.

1. Is HPV-vaccinatie nog zinvol als u al seks hebt gehad?
Ook als u al seks hebt gehad en dus mogelijk besmet bent met HPV, is het vaccin nog zinvol.
• Er bestaan meerdere kankerverwekkende HPV-types. De kans dat u met alle kankerverwekkende types HPV besmet bent, is erg klein. Als u besmet bent met een van die types, kan het vaccin beschermen tegen de andere types waarmee u nog niet besmet werd.
• In de overgrote meerderheid van de gevallen ruimt uw afweersysteem het HPV-virus op. Maar elke keer dat u seks hebt, kunt u opnieuw besmet worden met een van de HPV-types. Door vaccinatie kan u dat voorkomen.

2. Mag u seks hebben vóór u de laatste inspuiting hebt gekregen?
U bent pas volledig beschermd tegen de types waartegen de vaccins bescherming bieden als u het volledige vaccinatieschema hebt doorlopen. Een volledige vaccinatie vereist twee inspuitingen met een tussentijd van zes maanden. Bent u ouder dan 15 jaar, dan zijn er drie spuitjes nodig voor een volledige vaccinatie.
Hebt u slechts één spuitje gehad, dan kunt u nog besmet raken met een van de HPV-types, waardoor het vaccin een deel van zijn beschermende werking kan verliezen.

3. Is HPV-vaccinatie zinvol als u slechts één seksuele partner hebt?
Misschien is uw partner niet even trouw als u. Als uw partner vreemdgaat, kan u toch besmet raken met andere types HPV waarmee u nog niet besmet was.

4. Is HPV-vaccinatie nog zinvol boven de leeftijd van 30-40 jaar?
Boven de leeftijd van 30-40 jaar bent u waarschijnlijk besmet geraakt met meerdere kankerverwekkende HPV-types. Toch kan vaccinatie nog zinvol zijn. Bespreek dit met uw arts. Onder meer uw seksuele gewoonten spelen hierbij een rol.
• De kans bestaat dat u niet besmet bent met alle HPV-types waartegen het vaccin beschermt.
• U kunt altijd opnieuw besmet worden met een HPV-type waarmee u eerder al in contact bent geweest, maar dat door uw lichaam werd opgeruimd.
• Bij het ouder worden produceert het lichaam minder antistoffen tegen virussen, dus ook tegen HPV. Een oude, slapende besmetting die al een tijdje in het lichaam sluimert, krijgt door die verminderde afweer de kans om toch nog actief te worden. Dat kan deels verklaren waarom er — na een eerste piek in de jonge populatie — bij vrouwen rond de 40 à 50 jaar een tweede opflakkering van HPV-besmettingen is. Met het vaccin krijgt u een extra dosis antistoffen om het virus te lijf te gaan.
• Indien u op latere leeftijd aan een nieuwe relatie begint, loopt u het risico om nog met een type HPV besmet te worden waarmee u nog niet eerder was besmet. Ook dan hebt u baat bij een vaccinatie.
Let wel: voor vrouwen ouder dan 18 is er geen terugbetaling meer voor het vaccin via het ziekenfonds.

5. Is HPV-vaccinatie zinvol als u alleen seks hebt met andere vrouwen?
U kunt ook met het HPV-virus besmet worden als u seks hebt met een andere vrouw door genitaal-genitaal, vinger-vaginaal of vinger-anaal contact.
De rol van seksspeeltjes die in de vagina worden ingebracht is onbekend, maar er wordt gespeculeerd dat de verspreiding van HPV kan worden vergemakkelijkt als een instrument door de ene en dan door de andere persoon wordt gebruikt, of niet gereinigd wordt voor gebruik door een ander.

Meer info:


www.allesoverkanker.be

www.kanker.be

www.bevolkingsonderzoek.be

www.zorg-en-gezondheid.be

kanker-actueel.nl

www.rivm.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
RECONNECT, talent blijft, ook na kanker RECONNECT, talent blijft, ook na kanker
Stichting tegen Kanker

Er is te weinig aandacht voor de terugkeer naar het werk na kanker. Toch is het van groot belang dat werknemers hierbij worden ondersteund. Stichting tegen Kanker biedt daarom RECONNECT aan, een gratis online platform om HR managers of leidinggevenden te begeleiden tijdens het reïntegratietraject van een medewerker bij wie kanker werd vastgesteld.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram