Sportverslaving is niet gezond

nieuws Sporten is gezond. Tot het uit de hand loopt en het een verslaving wordt. Dat blijkt uit een onderzoek bij sporters van het Nijmeegse Universitair Sportcentrum .
Wanneer iemand sport om een geïrriteerd, gestrest of rusteloos gevoel tegen te gaan, de controle verliest en niet meer in staat is om te minderen, spreek je van een sportverslaving. Vaak gaat die gepaard met extreem letten op eten - caloriearm en/of veel aandacht voor gezonde voeding. Ook sporten sportverslaafden door als ze een blessure hebben. Dat laatste is zeker niet gezond, het eerste balanceert soms op het randje van een eetstoornis.

Van de 4000 sporters aan het Universitair Sportcentrum in de leeftijd van 17 tot 74 jaar is 1,5 procent sportverslaafd is. Veel hoger ligt het percentage mensen dat symptomen vertoont: 35,3 procent. De sportverslaafden sporten gemiddeld 7,5 uur per week, (vrijwel) elke dag; dit is bijna vier keer meer dan een matige sporter.
Mannen onder de dertig bleken te sporten om te presteren, uit verantwoordelijkheid voor teamgenoten en om spiermassa te kweken. Mannen boven de dertig sporten voor hun gezondheid en plezier. Vrouwen onder de dertig willen afvallen, maar doen het ook voor het plezier. Daar draait het bij vrouwen boven de dertig niet meer om: die sporten voor hun gezondheid en gewicht.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram