ad

Steeds meer Chlamydia ook bij jongeren

Laatst bijgewerkt: maart 2012
ac-condom--kleur-170_400_01s.jpg

nieuws Chlamydia, een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) is aan een steile opmars bezig, ook onder jongeren, zo zegt Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Chlamydia is de vaakst voorkomende soa in België en scoort hoog bij jonge hetero's tussen 15 en 29 jaar. Zowel mannen als vrouwen kunnen ermee geïnfecteerd raken.

Chlamydia is een zeer besmettelijke soa. Het gaat om een besmetting door een bacterie, de Chlamydia trachomatis, die infecties veroorzaakt. Je kan je er echter prima tegen beschermen door een condoom te gebruiken bij elk seksueel contact. Heb je toch een keer onveilige seks gehad, laat je dan testen bij een huisarts. Bij meisjes gebeurt dit met een uitstrijkje, bij jongens via een urinetest.

Chlamydia is een zogenaamde geniepige soa omdat ze vaak geen klachten geeft. Je merkt dan helemaal niet dat je besmet bent. Ondertussen wordt deze soa doorgeven en kan hij op termijn de vruchtbaarheid van meisjes aantasten.
Bij vrouwen geeft deze soa meestal geen of vage klachten. Bij mannen zijn er in 50% van de gevallen klachten. Het gaat dan meestal om waterige afscheiding uit de penis en pijn bij het plassen.

De aandoening verdwijnt niet vanzelf. Je moet je dus in elk geval laten behandelen. Chlamydia kan goed behandeld worden met een antibioticakuur. Gebeurt dat niet, dan kunnen vooral bij vrouwen de gevolgen ernstig zijn: van problemen bij het zwanger worden tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap bijvoorbeeld.


ad


pub