Mycoplasma genitalium: hardnekkige soa met kans op onvruchtbaarheid

In dit artikel
Mycoplasma genitalium: hardnekkige soa met kans op onvruchtbaarheid

dossier

Mycoplasma genitalium is een bacteriële seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die nog vrij onbekend is. De bacterie is voornamelijk aanwezig in de plasbuis bij mannen en in de vagina en plasbuis bij vrouwen, maar ze bevindt zich soms ook in de keel of het rectum. Via oraal of anaal onbeschermd contact kan je de infectie dus ook doorgeven. In het slechtste geval kan mycoplasma genitalium leiden tot onvruchtbaarheid. Klachten dien je dus altijd te behandelen. Volgens recent onderzoek zou ongeveer 4,5 procent van de volwassenen positief testen op mycoplasma genitalium. 

Lees ook: 11 oorzaken van vaginale jeuk

Symptomen

123-koppel-bed-seks-relaties-02-18.jpg
Mycoplasma genitalium geeft niet altijd symptomen, dus het is mogelijk dat je besmet bent zonder het te weten. Als er symptomen zijn, dan zijn het deze:

Bij mannen:

 • Waterige afscheiding uit de penis
 • Pijn, steken of branderig gevoel bij het plassen

  Bij vrouwen:

  • Branderig gevoel bij het plassen
  • Afscheiding uit de vagina
  • Pijn tijdens de seks
  • Bloeden na de seks
  • Bloedingen tussen de menstruaties door
  • Pijn in het bekkengebied onder je navel 

  Lees ook: Wat zijn de symptomen van chlamydia?

  Lees ook: Hoe herken je gonorroe en hoe wordt het behandeld?

  Mogelijke complicaties

  Mycoplasma genitalium houdt een risico in op een aantal complicaties: 

  • Urethritis: aandoening waarbij je plasbuis geïrriteerd of gezwollen is en gaat jeuken. Dit komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. 
  • Pelvic inflammatory disease (PID) of ontsteking aan het kleine bekken: infectie van de voortplantingsorganen van een vrouw, waardoor ze mogelijks minder vruchtbaar wordt. 
  • Cervicitis: een ontstoken baarmoederhals. 

  Lees ook: Trichomonas (SOA): symptomen en behandeling

  Behandeling

  Als uit een PCR-test blijkt dat je besmet bent met mycoplasma genitalium, zal je antibiotica moeten nemen. Gewone antibiotica doden bacteriën, doordat ze de celwanden van een kiem beschadigen. Mycoplasma-genitaliumbacteriën hebben evenwel geen celwanden, dus werken deze medicijnen niet goed. Dat maakt mycoplasma genitalium moeilijk te behandelen.

  Je arts zal waarschijnlijk azitromycine proberen, aangezien dit een antibioticasoort is waar de bacterie voorlopig nog goed op reageert. Maar helaas neemt resistentie ook toe bij dit medicijn. Vier tot zes weken na het einde van je kuur moet je opnieuw getest worden. Bij een positief resultaat is een behandeling nodig met een andere antibioticasoort.

  Het is belangrijk dat je je seksuele partners inlicht over je diagnose. Ook zij zullen getest en eventueel behandeld moeten worden.

  Bronnen:
  https://www.rivm.nl
  https://www.webmd.com
  https://www.stadskliniek.nl  Lees ook: Syfilis: een soa in verschillende fasen

  auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
  Laatst bijgewerkt: november 2022

  Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

  eenvoudig terug uit te schrijven
  Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
  volgopfacebook

  volgopinstagram