Trichomonas (SOA): symptomen en behandeling

dossier

Trichomoniasis is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Het wordt veroorzaakt door een parasiet die Trichomonas vaginalis heet. Hoe kun je de symptomen van de infectie herkennen? Wordt de ziekte alleen overgedragen tijdens onbeschermde seks? Hoe kan besmetting worden voorkomen?

Lees ook: Wanneer moet je je laten testen op een SOA?

Wat is trichomoniasis?

123m-tichomonas-1-vaginalis-soa-18-6-21.jpg
Trichomonas vaginalis is een seksueel overdraagbare protozoaire parasiet die het onderste deel van de geslachtsorganen besmet: de vulva, vagina, baarmoederhals (bij vrouwen) en urinebuis (bij mannen en vrouwen).

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is trichomoniasis de meest voorkomende soa ter wereld, met bijna 156 miljoen nieuwe gevallen per jaar. Slechts 20% van de mannen ontwikkelt symptomen, tegenover 80% van de vrouwen. De infectie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Oudere vrouwen hebben een grotere kans om besmet te raken dan jongere vrouwen.

Lees ook: Zijn mensen van nature monogaam?

Symptomen van trichomoniasis bij mannen en vrouwen

Trichomoniasis verloopt vaak asymptomatisch, vooral bij mannen. Als er symptomen optreden (tussen enkele dagen en enkele maanden na infectie), zijn ze voor beide geslachten vergelijkbaar.

Symptomen bij vrouwen

  • Gele of groenige vaginale afscheiding, soms schuimend en vies ruikend.
  • jeuk, een branderig gevoel, roodheid of pijn in de genitaliën
  • pijn bij het plassen en moeite met plassen

Symptomen bij mannen

  • heldere of etterige afscheiding uit de penis
  • jeuk of irritatie aan de binnenkant van de penis
  • pijn bij het plassen of na het klaarkomen


Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?

Besmetting met trichomonas

Trichomoniasis wordt voornamelijk overgedragen door onbeschermd vaginaal, oraal of anaal seksueel contact. Asymptomatische mensen kunnen de ziekte echter ook onbewust overdragen.

Als je partner besmet is en je vermoedt ontrouw van zijn of haar kant, moet je je ervan bewust zijn dat het mogelijk is om maandenlang drager van de parasiet te zijn zonder het te weten (asymptomatische trichomoniasis). Je partner kan dus tijdens een eerdere relatie trichomoniasis hebben opgelopen en pas later symptomen vertonen. Of als u zelf besmet en asymptomatisch bent, kunt u de ziekte zonder het te weten aan uw partner hebben doorgegeven.

Om de keten van overdracht te onderbreken, moeten mensen met wie je de afgelopen maanden seksuele relaties hebt gehad, op de hoogte worden gebracht van je infectie, zodat ze zich snel kunnen laten testen en behandelen.

Lees ook: Mycoplasma genitalium: hardnekkige soa met kans op onvruchtbaarheid

Besmetting trichomonas zonder seks?

In zeer zeldzame gevallen is het mogelijk om trichomoniasis op te lopen zonder geslachtsgemeenschap te hebben gehad. De parasiet kan overleven in een vochtige omgeving en kan worden overgedragen via vochtig linnengoed, badwater, een openbaar zwembad met onvoldoende behandeld water, een handdoek besmet door een andere persoon of zelfs een natte toiletbril.

Lees ook: Zwemmen in vervuild (zwembad)water: welke ziektes kan je krijgen?

Is trichomoniasis gevaarlijk?

De gevolgen van trichomoniasis zijn onaangenaam maar zelden ernstig. De enige uitzondering is bij zwangere vrouwen, die het risico lopen op een vroegtijdige bevalling en het overdragen van de infectie op hun baby tijdens de bevalling. Een besmette pasgeborene kan vaginale infecties en infecties aan de luchtwegen oplopen. Dit komt echter zelden voor.

Door de genitale ontsteking verhoogt trichomoniasis bovendien aanzienlijk het risico op besmetting met een andere soa, in het bijzonder hiv (risico vermenigvuldigd met 1,5).

Bij vrouwen kan trichomoniasis de vaginale microbiota veranderen en de ontwikkeling van bacteriële vaginose bevorderen (40-60% van de gevallen).
Screening is daarom uiterst belangrijk om de juiste behandeling te starten en overdracht van de ziekte te voorkomen.

Diagnose: hoe weet je of je trichomoniasis hebt?

Laat je testen als je symptomen hebt, of als je partner symptomen heeft.
Screening is gebaseerd op een uitstrijkje (vagina en plasbuis) bij vrouwen en een urinetest bij mannen. Deze tests zijn duidelijk als er symptomen zijn, maar minder duidelijk als de ziekte asymptomatisch is.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, moet je bij onbeschermde onenightstands een systematische screening ondergaan, waarmee je ook kunt controleren op de mogelijke aanwezigheid van andere soa's.

Behandeling trichomoniasis

De behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica (metronidazol of tinidazol). Zolang de symptomen aanhouden of je partner niet wordt behandeld, is het essentieel om een condoom te gebruiken of je te onthouden van seksuele relaties.

Besmetting met trichomonas voorkomen

De enige manier om besmetting te voorkomen is door een condoom te gebruiken bij elke vaginale, orale of anale seks.
In België kun je, als je een soa hebt opgelopen en je vreest dat je die hebt doorgegeven aan seksuele partners, hen anoniem op de hoogte brengen via sms.

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.cdc.gov
https://www.who.int
https://www.msdmanuals.com
https://depistage.be


Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram