Trichomonas: de meest voorkomende maar minst bekende soa ter wereld?

dossier
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is trichomoniasis de meest voorkomende soa ter wereld, met bijna 150 miljoen nieuwe gevallen per jaar. In vergelijking met aids, herpes, syfilis, chlamydia, het papillomavirus (HPV) of gonorroe blijft de soa echter eerder onbekend bij een groot deel van de bevolking.
Wat zijn de symptomen?
De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd Trichomonas vaginalis, en wordt overgedragen via vaginaal, oraal of anaal seksueel contact. ‘Trich’ treft zowel mannen als vrouwen.
De infectie verloopt vaak asymptomatisch, vooral bij mannen (90% van de gevallen).
Als er toch symptomen optreden (tussen enkele dagen en enkele maanden na de besmetting), zijn het deze:
Als er toch symptomen optreden (tussen enkele dagen en enkele maanden na de besmetting), zijn het deze:
- Bij vrouwen: Groen-gele vaginale afscheiding, soms schuimend en stinkend.
- Bij mannen: Heldere of etterende afscheiding bij het plassen.
- Bij beide: Moeite om te plassen, pijn bij het plassen en een jeuk, branderig gevoel.
Lees ook: Wanneer moet je je laten testen op een SOA?
Is trichomoniasis gevaarlijk?
Trichomoniasis is uiteraard onaangenaam, maar zelden ernstig. Behalve bij zwangere vrouwen, zij riskeren een vroegtijdige bevalling en overdracht van de infectie op de baby tijdens de bevalling. Door de ontsteking van de genitaliën verhoogt trichomoniasis echter aanzienlijk het risico op besmetting met een andere soa, met name hiv/aids. Screening is daarom zeer belangrijk om de juiste behandeling te kunnen instellen en te voorkomen dat de ziekte wordt overgedragen.
Hoe wordt trichomoniasis vastgesteld?
Bij vrouwen gebeurt de test via een uitstrijkje, bij mannen via een urineonderzoek. Helaas komt het vaak pas zover als er effectief symptomen zijn. Experts raden dan ook aan om je na onveilige seks of een onenightstand sowieso te laten controleren op soa’s.
Lees ook: Zijn mensen van nature monogaam?
Hoe ziet de behandeling eruit?
Trichomoniasis kan behandeld worden met een antibioticakuur. Zolang de symptomen aanhouden of een vaste partner niet wordt behandeld, is het van essentieel belang een condoom te gebruiken of zich van seksuele betrekkingen te onthouden.
Om de keten van overdracht te verbreken, is het bovendien belangrijk om alle sekspartners van in de laatste twee of drie maanden op de hoogte te brengen van de situatie, zodat ook zij zich kunnen laten screenen.
Heb je een soa opgelopen en bestaat de kans dat je die hebt doorgegeven aan seksuele partners? Dan kan je die ook anoniem op de hoogte brengen, via sms. Klik hier voor meer informatie.
Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?