Shoe shee pla

Laatst bijgewerkt: december 2021
123-h-shoesheepla-02-22.jpg

recepten Shoe shee pla is Thais voor kabeljauw met currysaus.
Dit heerlijke gerecht uit de Thaise keuken wordt gemaakt met romige kokosmelk en rode currypasta die zorgt voor de warme dieprode kleur. 
Je kunt experimenteren met de verhouding tussen currypasta en kokosmelk. Hoe minder currypasta je gebruikt, hoe milder de smaak. Te veel kokosmelk kan de saus wel te vloeibaar maken.

Ingrediënten voor 1 à 2 personen
4 el zonnebloemolie + wat extra
1 el rode currypasta
150 ml romige kokosmelk
2 tl vissaus
1 tl palmsuiker
3 el visfond
2 limoenblaadjes
1/4 puntpaprika
200 g kabeljauw (moot)
peper

Bereiding
  • Verwarm de zonnebloemolie en bak de currypasta tot hij lekker geurt. 
  • Doe er de kokosmelk, de vissaus, de palmsuiker en de visfond bij. Breng aan de kook en zet op een lager vuur.
  • Snijd de limoenblaadjes en de puntpaprika in fijne reepjes (julienne). Doe ze bij de saus.
  • Bak de vis in een scheut zonnebloemolie en kruid met versgemalen peper. Dep hem wat droog met keukenpapier, leg hem op een bord en lepel er de currysaus over. 

Zelf currypasta maken?
Voor 120 ml heb je nodig

10 gedroogde raxitpepertjes, zonder zaadjes
4 gedroogde Spaanse pepers, zonder zaadjes
1 tl gemalen koriander
1/2 tl gemalen komijn
1 tl witte peperkorrels, gesnipperd
1 tl zout
1 tl galanga, gesnipperd
2 tl korianderwortel, gesnipperd
1 el kaffirlimoenschil, fijngehakt
4 teentjes knoflook, gesnipperd
15 g citroengras, in dunne plakjes
12 sjalotjes, gesnipperd
1 tl garnalenpasta

Bereiding

  • Week de gedroogde pepers in warm water, laat ze uitlekken en snipper ze fijn. 
  • Rooster de koriander en de komijn 1 minuut zonder vetstof in een pan met antiaanbaklaag tot ze sterk ruiken. Doe ze in een vijzel met de pepersnippers en stamp ze tot fijn poeder.
  • Stamp de witte peper met het zout tot een glad mengsel. Voeg de galanga, korianderwortel, kaffirlimoenschil, knoflook, citroengras en sjalot toe en stamp alles fijn. 
  • Meng beide mengsels, voeg de gedroogde garnalenpasta toe en stamp verder glad. 

Een gerecht uit het boek 'De Thaise keuken van Boo Raan' - 'Sharing gerechten van Dokkoon Dapueak'
uitgegeven bij Lannoo


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram