Bloed in de stoelgang: raadpleeg je arts

nieuws

Wanneer je bloed vaststelt in je stoelgang of op het toiletpapier, dan raadpleeg je het best zo snel mogelijk je huisarts. Bloed in de stoelgang kan verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld aambeien, maar het kan ook wijzen op dikkedarmkanker. In geval van darmkanker is het bloedverlies in het begin erg beperkt en vrijwel onzichtbaar, maar het kan worden opgespoord met een eenvoudige test bij de huisarts.

Vijftigplussers zouden dit onderzoek om de twee jaar moeten laten doen. Zo is men er tijdig bij wanneer een darmkanker ontdekt wordt. De kansen op genezing zijn het grootst wanneer de tumor in een vroegtijdig stadium ontdekt wordt.
Naast bloed in de stoelgang kan darmkanker nog andere symptomen hebben, zij het vaak in een later stadium. Een onverklaarbare en aanhoudende verandering in het stoelgangpatroon (constipatie, diarree) bijvoorbeeld, aanhoudende buikpijn of gewichtsverlies zonder een duidelijk aanwijsbare reden zijn andere alarmsymptomen. Dergelijke klachten moet je, zeker op oudere leeftijd, aanzetten tot een bezoek aan je huisarts.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram