Zijn darmpoliepen gevaarlijk?
nieuws
Meestal zijn darmpoliepen onschuldig. Maar soms kunnen ze kwaadaardig worden en dikkedarmkanker (colorectale kanker) veroorzaken. Probleem is dat men aan de buitenkant van de poliep niet kan zien of hij onschuldig is of niet. Dit blijkt pas nadat het weefsel van de poliep is onderzocht.
• Slechts één soort poliepen, de adenomateuze poliepen (of adenomen) kunnen kwaadaardig worden. Deze ontstaan uit de klierbuizen van de dikke darm. Ongeveer tweederde van alle poliepen van de dikkedarm zijn adenomateuze poliepen. Op de leeftijd van 50 jaar zou ongeveer 15 tot 20 % van de bevolking een adenoom hebben.
• Meer dan de helft van de adenomateuze poliepen zijn kleiner dan 1 cm. Het zijn vooral adenomen groter dan 1 cm en adenomen met specifieke weefselkenmerken die een groter risico hebben om eventueel kwaadaardig te worden.
• Dit is een proces dat meerdere jaren duurt, wellicht tussen de 7 à 10 jaar. Bij mensen met een genetisch defect dat de kans op darmkanker verhoogt (zie hoger), kan dit proces veel sneller verlopen.
• Men schat dat slechts ongeveer 5 % van alle adenomen kwaadaardig wordt en tot kanker leidt. Het is alleen moeilijk te voorspellen of een bepaalde adenomateuze poliep al dan niet tot kanker zal leiden.
• Waarschijnlijk bestaat bij sommige mensen een verhoogd risico dat adenomen kwaadaardig worden.
Wie heeft een verhoogd risico dat poliepen uitgroeien tot darmkanker?
Sommige mensen hebben een verhoogd risico dat darmpoliepen uitgroeien tot een kankergezwel.
1. Voorgeschiedenis van darmkanker: U hebt eerder al darmkanker gehad.
2. Chronische darmontstekingen
Mensen met chronische darmontstekingen (Colitis Ulcerosa en mogelijk ook de ziekte van Crohn) hebben een licht verhoogd risico op het krijgen van dikkedarmkanker. Vooral wanneer de ziekte vele jaren actief is geweest.
3. Familiaal risico
Als darmkanker in de familie voorkomt, is de kans op het ontwikkelen van darmkanker bij familieleden groter.
Als poliepen (of dikkedarmkanker) in uw familie voorkomt, is het verstandig om dit met uw huisarts te bespreken.
• Een eerstegraadsfamilielid met dikkedarmkanker, vastgesteld voor de leeftijd van 50 jaar (eerstegraads zijn ouders, broers, zussen, kinderen);
• Twee eerstegraads familieleden met dikkedarmkanker, ongeacht de leeftijd waarop de dikkedarmkanker werd vastgesteld;
• Drie of meer familieleden met op jonge leeftijd dikkedarmkanker. Er zijn dan meestal niet extreem veel poliepen, maar de poliepen die er zijn ontwikkelen zich snel tot kanker.
4. Erfelijke aanleg
Mensen met een genetische aanleg voor darmkanker door bepaalde zeldzame erfelijke aandoeningen die ook de kans op poliepen verhogen.
Lees ook: Darmpoliepen: meestal onschuldig, soms kwaadaardig