voeding

Kan prebiotica het mentale welzijn verbeteren?

nieuws 19/07/2021

Dat groenten en fruit bijdragen tot een goede darmgezondheid is al langer geweten. Een reeks recente studies wijst ook op het potentiële voordeel van prebiotische supplementatie bij het verbeteren van de symptomen van een reeks lichamelijke en geestelijke aandoeningen.

lees meer »

Boerentenen, pitloze druif, sjalot

Boerentenen, pitloze druif, sjalot
recepten 26/07/2021

Een origineel vegetarisch gerecht op basis van witte bonen. Ideaal als lunch of als side dish. Boerentenen zijn grote witte bonnen die gedroogd worden verkocht.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Flammkuchen

Flammkuchen
recepten 8/07/2021

Tartiflette dat kent ongeveer iedereen, maar Flammkuchen of tarte flambée doet niet altijd een belletje rinkelen. Tarte flambée is eigenlijk de pizza van de Elzas en het gerecht moet ook als een pizza worden gebakken: in een hete oven en met heel veel 'amore'.

lees meer »

Boulimie: symptomen, gevolgen en behandeling

Boulimie: symptomen, gevolgen en behandeling
dossier 7/07/2021

Personen met de eetstoornis boulimia nervosa hebben herhaalde episodes van eetbuien waarbij ze alle controle verliezen over hun eetgedrag. Nadien proberen ze het ingenomen voedsel kwijt te geraken door geforceerd te braken en/of laxeermiddelen en plaspillen te nemen.

lees meer »

Chili con carne

Chili con carne
recepten 28/06/2022

Altijd lekker zo'n klassieker. Het is een gerecht met een grote sudderbehoefte maar weinig werk. Er komen wel best wat ingrediënten aan te pas, maar de meeste zijn 'gebruiksklaar'.

lees meer »

Eet je voor het klimaat beter lokale groenten en fruit?

video 29/06/2021

"Bananen uit Peru en boontjes uit Kenia komen van zo ver, dat kan toch niet goed zijn voor het klimaat?" Experte duurzame voeding Tessa Avermaete (KU Leuven) stelt dat die denkwijze niet altijd terecht is en legt uit waarom het soms juist goed is dat we ook groenten en fruit eten dat niet van bij ons is.

lees meer »

PFOS en PFAS: hoe gevaarlijk zijn die chemische stoffen?

PFOS en PFAS: hoe gevaarlijk zijn die chemische stoffen?
dossier 28/06/2021

PFOS (perfluoroctaansulfonaten) zijn chemische stoffen die behoren tot de familie van de PFAS, wat staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Die chemicaliën worden toegevoegd aan tal van materialen omdat ze water, vuil en vet kunnen afstoten en bovendien ook brandwerend zijn.

lees meer »

Hoe help je kinderen met overgewicht om af te vallen?

nieuws 25/06/2021

Het is niet zo evident om kinderen of om mensen met een beperkte verstandelijke ontwikkeling te motiveren om af te vallen. Enkele diëtisten en orthopedagogen van UZ Leuven werkten een stippendieet uit om op een eenvoudige en speelse manier te werken aan een lichter en gezonder gewicht.

lees meer »

Bevat zomerfruit meer vitaminen dan ander fruit?

nieuws 9/06/2021

Zomerfruit behoort zoals ander fruit tot de categorie van nutriëntdense voedingsmiddelen. Dat betekent dat zij veel essentiële voedingsstoffen bevatten maar weinig calorieën. Vooral zacht zomerfruit bevat gemiddeld wat extra voedingsvezels en vitamine C.

lees meer »

Licht zoetzure groente met gegrilde kip

Licht zoetzure groente met gegrilde kip
recepten 9/06/2021

Veel groente, dat vormt een kleurrijk tafereel. Op smaak gebracht met kruiden, een vleugje zuur en wat zoet, dat zorgt voor een heerlijke smaak. Geflankeerd met een gegrilde kipfilet, dat maakt het gerecht compleet!

lees meer »

Zijn tomaten gezond?

Zijn tomaten gezond?
dossier 26/05/2021

Tomaten smaken fris in een zomerse salade maar kunnen ook op oneindig veel andere manieren worden bereid en verwerkt. Er is echter nog een reden om tomaten te eten: tomaten zijn bijzonder rijk aan lycopeen.

lees meer »

Asperges carbonara

Asperges carbonara
recepten 11/06/2021

Voor pastalovers klinkt carbonara als muziek in de oren ... Bij dit gerecht heb je het romige van de carbonarasaus, maar de pasta wordt vervangen door asperges. Een eenvoudige bereiding boordevol smaak.

lees meer »

De gezondheidsvoordelen van komijn

De gezondheidsvoordelen van komijn
dossier 26/05/2021

Komijn wordt al duizenden jaren gewaardeerd als specerij en als geneesmiddel. Het wordt gebruikt in onder andere kerrie, chili en kip tandoori. Volgens de traditionele geneeskunde bevordert het zaad de spijsvertering, maar komijn heeft nog andere deugden.

lees meer »

Sushi salad met gepekelde gember

Sushi salad met gepekelde gember
recepten 20/05/2021

De smaak van sushi, maar dan in een calorie- en koolhydraat-arme versie. Deze salade, die je zowel lauwwarm als koud kunt eten, is om duimen en vingers van af te likken. Het is een volwaardig vegetarisch recept, maar je kunt er ook een paar reepjes gerookte vis bij serveren.

lees meer »

Houden collageensupplementen je huid jong?

nieuws 7/05/2021

Wanneer we ouder worden, produceert ons lichaam minder collageen, een eiwit dat onder andere zorgt voor een strakke en soepele huid. Het lijkt dus logisch dat collageensupplementen huidveroudering kunnen tegengaan. Maar is dat ook zo?

lees meer »

Hoeveel zout mag je eten tijdens de zwangerschap?

Hoeveel zout mag je eten tijdens de zwangerschap?
dossier 1/08/2022

Zout is aan natrium, een mineraal dat helpt om het vochtgehalte en de pH-balans van ons lichaam te handhaven. Ook tijdens de zwangerschap is zout essentieel, want het houdt de vloeistofniveaus in het lichaam in stand die nodig zijn bij de ontwikkeling van een baby.

lees meer »

12 tips om winderigheid te voorkomen

12 tips om winderigheid te voorkomen
dossier 4/05/2021

Winden laten is een heel normaal proces in het lichaam waarbij overtollige lucht/gas via de anus uit het maag-darmkanaal ontsnapt. Maar het kan wel heel vervelend zijn. Het is echter beter winden te laten dan ze in te houden, want de gassen kunnen uitstulpingen van de darmwand veroorzaken.

lees meer »

Overgewicht verhoogt het risico op kanker

nieuws 4/05/2021

De link tussen lichaamsvet en kanker is al langer bekend, maar volgens recent onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie is die lijst van verschillende kankersoorten nog uitgebreid. Wie aan overgewicht lijdt, verhoogt zijn kans op maar liefst dertien vormen van kanker.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram