Tafel dekken volgens de etiquette

unsplash_kerstmis_dinner_tafel.jpg

dossier Een feest, daar hoort een mooi gedekte tafel bij. Maar wat hoort waar? Een stappenplan.

Lees ook: Hoe krijg je een tafellaken zonder vouwen op tafel?

Hoe moet je een feesttafel dekken?

  1. De tafel: Zorg ervoor dat de tafel groot en stabiel genoeg is. Plaats de stoelen rond de tafel zodat elke gast genoeg ruimte heeft en ongestoord van zijn maaltijd kan genieten. Vergeet niet om je gasten te labelen zodat iedereen een zo gezellig mogelijke avond kan hebben.
  2. Het tafelkleed: Heeft je favoriete tafelkleed een vlek? Geen paniek. Bedek de vlek met decoratieve elementen zoals houtschors of kleine boomstammen, papieren sterren, kleine dennentakjes, denappels of kerstballen. Vermijd glitter of iets dat kan wegvliegen, want dat kan op het bord van je gasten terechtkomen. 
  3. De borden: Het oogt misschien chic om borden op elkaar te plaatsen, maar praktisch is het niet, want je moet de borden in de keuken nog dresseren. Bewaar ze dus beter op een stapel in de keuken.
  4. Het bestek: Maak het jezelf makkelijk en leg het bestek in de Franse stijl, d.w.z. vorken links van het bord en messen rechts met de snijkant naar het bord gericht. De lepel wordt ook rechts geplaatst, Het grote mes wordt dicht bij het bord geplaatst, de soeplepel komt ernaast en het mes voor het voorgerecht aan de buitenkant. Controleer of je bestek proper en in goede staat is. Ontdek je vlekken? Voeg een beetje azijn toe aan warm water, laat het bestek een tijdje weken en veeg het dan droog met een schone doek.
  5. De glazen: Helemaal rechts staat het glas waarin het eerste drankje (meestal wijn of bier) wordt geschonken. Helemaal links staat het waterglas. Witte wijnglazen zijn kleiner dan rode wijnglazen, maar tegenwoordig worden ook glazen van dezelfde grootte gebruikt. Plaats de glazen diagonaal en in een rechte lijn, beginnend bij het buitenste bestek (lepel of mes): het eerste wijnglas staat rechts en het dichtst bij je, het waterglas staat links en het verst van je bord. Maak je glazen proper voordat je ze op tafel zet. Ook daarvoor kan je azijn en water gebruiken.
  6. Het broodbord: Het broodbord wordt links van het bord naast de vorken geplaatst, of linksboven, met de bovenrand uitgelijnd met die van het (onderste) bord. Het mes wordt verticaal rechts van het broodbord geplaatst, met de snijkant naar links.

Lees ook: Let op: hulst en maretak zijn giftig

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram