In China betekent boeren dat het eten lekker heeft gesmaakt, maar boeren heeft ook een praktische functie, zeker bij de kleinsten onder ons. Het zorgt er immers voor dat er bij baby's lucht vrijkomt die pijnlijk vastzit. Moet het dan na elke maaltijd?
Dit gerecht, een recept uit het kookboek 'Chez Pascale' van Pascale Naessens, is een echte ovenschotel: alle ingrediënten gaan er rauw in en 15 tot 20 minuten later heb je heerlijk eten.
Jarenlang werd ons ingepompt dat we maximum drie eieren per week mogen eten omdat ze veel cholesterol bevatten. Maar intussen weten we dat verzadigde vetten de boosdoener zijn. Zijn eieren dan gezond? En hoeveel mag je er eten?
Tiktok staat vol met middeltjes die onze gezondheid een boost moeten geven. De nieuwste hype: zeemos. Als we celebrities mogen geloven, zou het goedje wonderen verrichten voor je hart, darmen, schildklier en algemene gezondheid. Klopt dat eigenlijk wel?
Zo'n 78% van de Belgen maakt zich zorgen over de hoeveelheid pesticiden in onze voeding. Is dat terecht? En hoe kan je de inname ervan beperken? We vroegen het aan Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen.
Vis is lekker en gezond, maar tegelijk vrij gevoelig voor bederf. Hoe kan je zien of vis vers is? Als hij aan een aantal criteria voldoet, zit je safe.
Vraag jij je af waarom de kilo's er niet afvliegen terwijl je wel drie keer per week sport of enkel slaatjes eet? Prof. dr. Dominique Hansen (UHasselt) is als fysioloog de geknipte man om het gevecht met de weegschaal te analyseren.
De laatste jaren komen steeds meer voedingsmiddelen op de markt die zijn verrijkt met omega-3-vetzuren. Daarnaast worden ook visoliepillen aangeprezen voor alles en nog wat. Maar wat doet omega 3 écht voor onze gezondheid?
Botulisme is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door gifstoffen van de bacterie Clostridium botulinum, die wondes of voedsel kan besmetten. Hoewel de aandoening zeldzaam is, kan botulisme levensbedreigend zijn. We overlopen de symptomen en de behandeling.
Op een warme zomerdag gaat de diepvriesdeur iets vaker open: een ijsje of een frisco is een welkome verfrissing. Maar je kunt ook zelf frisco’s maken op basis van gezonde ingrediënten zoals nootjes en fruit.
Etensresten kan je weer opwarmen of verwerken in een soep, maar je moet ze wel op de juiste manier bewaren. En in de zomer, zeker bij warm weer, kan je hierbij niet voorzichtig genoeg zijn.
Op zoek naar inspiratie voor een heerlijk en licht apertiefhapje? Deze burrata-yoghurtdip is gezond en vraagt weinig werk.
Nog een streepje zon erbij en je waant je meteen in la bella Italia...
Citrusvruchten zijn niet alleen heerlijk verfrissend, maar hebben ook een heleboel voordelen voor je gezondheid. Ze zijn immers rijk aan essentiële voedingsstoffen, en die heeft je lichaam nodig om optimaal te kunnen functioneren.
“We denken vaak dat alles wat uit de natuur komt gezond is, maar dat is absoluut niet het geval”, vertelt Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen. “Ook in pure, onbewerkte producten zitten stoffen die onze gezondheid kunnen schaden."
De juiste voedingskeuze maken, is helemaal niet ingewikkeld. Meer zelfs, het is een haalbare kaart voor iedereen. Door een aantal producten wat vaker op het menu te zetten, steek je een handje toe om je hart en bloedvaten gezond te houden.
De vraag naar blauwe bessen is de afgelopen jaren enorm gestegen. Het gezonde imago van de vrucht heeft daar wellicht mee te maken. Aangezien blauwe bessen zoveel antioxidanten bevatten, schrijft men er namelijk veel gezondheidsvoordelen aan toe. Nog niet alle effecten zijn echter bewezen.
Dit gerecht is een succesverhaal voor het hele gezin en ideaal voor luie dagen. Je kunt naar hartenlust variëren en combineren met wat er in je koelkast ligt. De beste manier om restjes te verwerken!
Het klinkt misschien als een overbodige vraag. En ja er is uiteraard wel een handleiding bij het toestel dat je hebt gekocht, maar toch gebruiken veel mensen hun microgolfoven niet op de juiste manier. Vijf vuistregels voor een optimaal resultaat.
"Als je yoghurtje bij het openen bovenaan beschimmeld is, mag je ervan uitgaan dat de mycotoxinen tot onderaan het potje zitten", vertelt Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen. Wat zijn mycotoxinen precies? En wat is het gevaar?
Hoewel reizigersdiarree een typisch probleem is voor reizigers naar minder hygiënische bestemmingen, kan ook aanhoudende verstopping of constipatie op reis een zeer vervelend euvel zijn.
Een zomers gerecht waarin alle smaken samenkomen op één bord: het zoet van de mango, het zuur van de limoen en de zoute, rokerige smaak van de BBQ-kip.
Nitrosamines zijn verontreinigende stoffen die onbedoeld kunnen ontstaan tijdens het maken van bepaalde producten. Je vindt ze in latexproducten, voedsel, sigarettenrook en speelgoed, zoals slijm en vingerverf. Sommige nitrosamines kunnen kankerverwekkend zijn na langdurige blootstelling.
Met deze auberginevlinders haal je de zomer in huis...
Ze verwennen niet alleen de smaakpapillen, ze zijn ook een streling voor het oog. Een zuiders gerecht met weinig werk voor zo'n verrassend resultaat.
We kunnen allemaal van tijd tot tijd wel genieten van frietjes, en dan nog liefst met een lepel mayonaise. Dat is natuurlijk wel een ferme caloriebom. Wist je dat er heel wat lijnvriendelijke alternatieven voor mayonaise bestaan? Je kan ze ook gebruiken als dressing bij zomerse slaatjes.
Wie minder suiker of zoetstoffen wil eten, zal een aantal bekende zoete bronnen uit zijn eetpatroon schrappen of de portie ervan reduceren. Maar er zitten ook heel wat suikers in producten waarvan je dat op het eerste gezicht niet zou verwachten.