Een opgeblazen buik kan alarmerend zijn, vooral als er pijn mee gepaard gaat, maar meestal gaat het gewoon om indigestie of gasophoping in de maag en darmen. We sommen enkele oorzaken op die een opgeblazen gevoel kunnen verklaren.
Veel mensen maken gebruik van bakpapier om te voorkomen dat hun eten aan de bakplaat blijft plakken. Maar is bakpapier eigenlijk wel gezond? En wat zijn alternatieven voor bakpapier?
Ayurveda is een eeuwenoude Indiase geneeswijze, gebaseerd op de overtuiging dat gezondheid en welzijn afhangen van een delicaat evenwicht tussen de geest, het lichaam en de omgeving. Ook voeding speelt een belangrijke rol, en daar gelden verschillende basisregels.
Gedroogde vijgen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar momenteel liggen ook de verse exemplaren in de winkelrekken. Daarvan maak je lekkere vijgenconfituur, maar er zijn nog veel andere mogelijkheden om van verse vijgen te genieten!
Om gezond te zijn, moet je investeren: we moeten gezond eten, voldoende slapen, regelmatig bewegen en ook onze mentale gezondheid verdient aandacht. Gelukkig kan je met de hulp van je smartphone al een eind op weg geraken naar een gezonde levensstijl.
Hoe maak je zelf verse mayonaise? En wat doe je als je zelfgemaakte mayonaise schift? Moet je ze in de vuilnisbak kiepen of valt ze nog te redden? Enkele tips.
Op het internet blijven verontrustende berichten circuleren over de gevaren van inductiekookplaten (en microgolfovens). Straling zou ervoor zorgen dat gerechten hun voedingswaarde verliezen en zelfs schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Klopt dat?
Een glas rode wijn per dag is goed voor je gezondheid, toch? Maar rood vlees dan weer niet, of valt het toch wel mee? Hoe weten we eigenlijk of dat wat we eten wel of niet goed voor ons is?
De physalis is een mooie kleine, ronde, oranje vrucht die een beetje lijkt op een miniatuursinaasappel of een sinaasappelkers. De heerlijk zure smaak is vooral lekker in desserts en gebak, maar je kan de vrucht eigenlijk op duizend-en-een manieren eten.
Misschien brengt de Sint dit jaar wel chocoladekoekjes! Zowel voor kleine als grote kapoentjes zijn deze cookies een lekkernij. Een krokant korstje vanbuiten en lekker smeuïg vanbinnen ...
In België moedigt de FOD Volksgezondheid sinds enkele jaren een nieuwe aanpak aan: "cue based feeding". In plaats van premature baby's te voeden volgens strikte, gestandaardiseerde schema's, laat deze aanpak toe om het ritme van elke baby te respecteren.
PDS kan zich uiten in diarree of juist verstopping, in buikpijn tot winderigheid. In deze podcastaflevering vertelt maag-darm-leverarts Ben Witteman onder andere wat je zélf kunt doen aan een prikkelbare darm, bijvoorbeeld door anders te eten.
ADVERTORIAL
De menopauze gaat vaak gepaard met vervelende symptomen. De voedingssupplementen van Mbrace bevatten zorgvuldig uitgekozen planten. Het is een natuurlijke, persoonlijke oplossing voor vrouwen die weer volop van het leven willen genieten, zonder al die ongemakken.
Een lekkere hartverwarmende soep smaakt altijd als het buiten wat frisjes is. Deze paprikasoep vraag een beetje werk, maar het resultaat is het meer dan waard.
In deze maatje-minder-versie wordt de aardappel vervangen door een dikke plak butternut. Het wordt geserveerd als lunch en bereid zonder de gebruikelijke pannetjes, en toch is het genieten!
De banaan heeft de reputatie een dikmaker te zijn, maar dat is onterecht. Het is een zeer interessant voedingsmiddel dat bulkt van de voordelige eigenschappen. Tijd voor eerherstel, en dus zetten we een aantal feiten en fabeltjes duidelijk op een rij.
In België komt een tekort aan vitamine D heel vaak voor. We worden namelijk niet genoeg blootgesteld aan zonlicht en ook voeding verrijkt men niet systematisch. Het gevolg is dat zeven op de tien Belgen een tekort heeft aan vitamine D, en dat brengt bepaalde risico’s met zich mee.
Een quiche sluit naadloos aan bij een 'maatje-minder-eetschema' als je het deeg weglaat en de room vervangt door een calorie-arm alternatief. De knapperige nootjes in dit gerecht vervangen de korst en zorgen voor de bite. Een verwennerij voor groot en klein!
Magnesium is een mineraal dat voorkomt in graanproducten, groente, noten, melkproducten en vlees. Ons lichaam heeft magnesium nodig voor onder andere de vorming van botten en het optimaal laten functioneren spieren. Hoe kan je een tekort herkennen? En is een teveel aan magnesium schadelijk?
Opvliegers, nachtelijk zweten… De menopauze brengt verschillende kwalen met zich mee. Met de juiste voeding kan je echter de symptomen die met de menopauze gepaard gaan fel verlichten. Welke ingrediënten je best uit je dieet kan schrappen en welke je best toevoegt? Een overzicht.
ADVERTORIAL
Wat is de rol van vitamine D ? Hoe weet ik of ik een tekort heb? Is het nodig om een supplement te nemen? En hoe kies ik het juiste product?
Het assortiment paddenstoelen is groot. De witte champignon is het best gekend in onze keuken. Maar ook de reuzenchampignon, de kastanjepaddenstoel, de oesterzwam en de shii-take winnen aan belangstelling. Hoe weet je of ze vers zijn en hoe moet je ze schoonmaken?
"In België heeft 1 op de 2000 een genetische vorm van immunodeficiëntie of een falend immuunsysteem. Daarbovenop hebben heel wat mensen te kampen met een overactief immuunsysteem”, aldus professor Eric De Maerteleire, die beide problemen voor ons samenvat.
Niet alleen hebben we voeding nodig om te functioneren, we houden ook wel van de lekkere smaak. Maar hoe gaat dit bij mensen met inflammatory bowl disease of in het kort IBD? Je hoort het in een podcast van CCV-vzw, Vlaamse patiëntenvereniging voor personen met IBD, met gastvrouw Pacale Naessens.