Hoe gezond is matcha?

dossier

Matcha, een fijngemalen poeder van speciaal gekweekte en verwerkte groene theebladeren, is een wereldwijde sensatie geworden. Matcha staat bekend om zijn levendige groene kleur en unieke bereidingswijze en wordt niet alleen geroemd om zijn smaak, maar ook om zijn potentiële gezondheidsvoordelen. Maar wat maakt matcha nu precies zo gezond?

Lees ook: Kan je vermageren door water met chiazaad te drinken?

Wat is matcha?

Getty_matcha_thee_2024.jpg

© Getty Images

Matcha is afkomstig van de Camellia sinensis plant, dezelfde plant waarvan groene thee wordt gemaakt. De teelt- en verwerkingsmethoden verschillen echter aanzienlijk. Matchabladeren worden voor de oogst ongeveer drie weken in de schaduw gekweekt, waardoor het chlorofyl- en aminozuurgehalte toeneemt en de thee zijn rijke groene kleur en potentiële gezondheidsvoordelen krijgt.  

Lees ook: Helpt groene thee het risico op kanker verlagen?

Voedingswaarde matcha

Matcha zit boordevol voedingsstoffen, waaronder

 • Fenolzuren: deze verbindingen hebben antioxiderende eigenschappen, die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen oxidatieve stress en ontstekingen.
 • Theanine: Een aminozuur dat ontspanning en mentale helderheid bevordert zonder slaperigheid te veroorzaken.
 • Chlorofyl: Chlorofyl staat bekend om zijn ontgiftende eigenschappen en helpt bij de eliminatie van gifstoffen uit het lichaam.

Lees ook: Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen en wat doen ze voor onze gezondheid?

Gezondheidsvoordelen van matcha

 • Rijk aan antioxidanten: Matcha bevat hogere concentraties antioxidanten in vergelijking met andere groene theesoorten, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Dit kan het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen en kanker verminderen.
 • Verbetert de hersenfunctie: De cafeïne en L-theanine in matcha werken samen om de hersenfunctie te verbeteren, waardoor de aandacht, het geheugen en de reactietijd verbeteren zonder de nerveuze effecten die geassocieerd worden met koffie.
 • Ondersteunt gewichtsverlies: Matcha kan de stofwisseling verbeteren en de vetverbranding verhogen, waardoor het een populair supplement is voor afslankkuren.
 • Ontgift het lichaam: Het chlorofyl in matcha staat bekend om zijn ontgiftende eigenschappen en helpt het lichaam te reinigen van gifstoffen en zware metalen.
 • Verbetert stemming en ontspanning: Het aminozuur L-theanine bevordert de productie van alfagolven in de hersenen, wat een staat van ontspannen alertheid opwekt.

Lees ook: Vetverbranding: is een L-carnitine supplement nuttig?

Matcha poeder verwerken

 • Traditionele matcha thee: Klop matcha poeder met heet water schuimig.
 • Smoothies: Voeg een theelepel matcha toe aan je ochtend smoothie voor een antioxidant boost.
 • Bakken: Verwerk matcha in gebakken producten.

Lees ook: Wat doen vitamines en voedingssupplementen écht voor je huid en haar?

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram