Bloedverdunners en voeding

dossier

Bloedverdunners – ook stollingsremmers of antistollingsmiddelen genoemd - zorgen ervoor dat je bloed minder snel stolt. Zo wordt de kans kleiner dat er bloedpropjes in je bloedvaten komen, en dat je een herseninfarct, trombosebeen of longembolie krijgt. Maar er zijn voedingsmiddelen die de werking van bepaalde bloedverdunners kunnen beïnvloeden.


Lees ook: Wat zijn de symptomen van een trombose?

Soorten bloedverdunners

Getty_bloedstolsel_klonter_ader_2024.jpg

© Getty Images

Er zijn in België twee grote klassen van producten op de markt. Zij werken in op verschillende stappen van de aanmaak van stollingseiwitten: coumarines (vitamine K-antagonisten of VKA's) en directe orale anticoagulantia (DOAC’s).

De eerste soort, de vitamine K-antagonisten, gaan de werking van vitamine K tegen. Ze veroorzaken een kunstmatig tekort aan vitamine K. Daardoor kan de lever bepaalde stollingsfactoren die nodig zijn om het bloed te doen stollen, niet langer produceren. Het bloed stolt dus minder gemakkelijk. En dat is ook de bedoeling. Belangrijk is wel dat het bloed net genoeg ontstold wordt, dus niet te weinig en niet te veel. Sommige voedingsmiddelen hebben een invloed op die balans. We geven een overzicht.


Lees ook: Diepe veneuze trombose (DVT) of trombosebeen

Bloedverdunners en vitamine K

Als je bloedverdunners slikt, hoef je voedingsmiddelen die vitamine K bevatten niet helemaal op te geven. Maar je mag er niet te veel van eten, anders gaan ze de werking van de medicijnen tegen. Vitamine K vind je vooral in groene groenten. Dat betekent dat je er het best niet te veel in één keer van eet, of dat je geen drie keer per week dezelfde groene groenten op het menu zet. Het gaat om sla, broccoli, spinazie en andijvie.

Ook asperges, avocado, zonnebloemolie, zuivel, fruit, eieren en granen zijn relatief rijk aan vitamine K. Bij een gevarieerd en normaal voedingspatroon is de invloed van de dagelijkse maaltijden op de werking van je bloedverdunners echter klein.

Lees ook: Bloedstollingsafwijkingen en verhoogde neiging tot trombose (trombofilie)

Bloedverdunners en vruchtensap

"Studies tonen aan dat je ook geen cranberry-, grapefruit- en granaatappelsap mag drinken, als je bloedverdunners gebruikt", adviseert Dr. Jay Bishop, specialist in vasculaire geneeskunde.

Net als vitamine K bevatten deze sappen allemaal stoffen die de goede werking van bloedverdunners kunnen tegengaan. Toch trek in citrus? Kies voor een sinaasappel of een glas sinaasappelsap. Watermeloen, appels, bananen, peren en perziken zijn ook veilige fruitkeuzes.

Lees ook: Pompelmoes gevaarlijk wanneer je geneesmiddel neemt

Bloedverdunners en alcohol

Als je alcohol drinkt, doe je dat het best met mate uiteraard. Maar het is in het bijzonder belangrijk als je bloedverdunners gebruikt. Te veel drinken kan invloed hebben op hoe snel je bloed stolt en kan de kans op vallen vergroten. Een val kan je al snel blauwe plekken geven of zelfs inwendige bloedingen veroorzaken.


Lees ook: Op welke leeftijd moet je stoppen met alcohol drinken om dementie te vermijden?

Bloedverdunners en kruiden

Mensen gebruiken al eeuwen kruidensupplementen omwille van hun helende eigenschappen. "Maar als je bloedverdunners slikt, kunnen ze meer kwaad dan goed doen", waarschuwt Dr. Bishop.


Onderzoek toont aan dat kruidensupplementen je bloed moeilijker doen stollen. En dat kan de kans op ernstige inwendige of uitwendige bloedingen vergroten, als je je bezeert. Als je bloedverdunners gebruikt, neem je dus beter geen supplementen zoals ginkgo biloba, knoflook, kurkuma, pepermuntolie en sint-janskruid, alvorens je eerst met je arts hebt overlegd.


Lees ook: Darmgezondheid verbeteren met kruiden en specerijen, kan dat?

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://health.clevelandclinic.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram