Recept van Ottolenghi: geplette courgettes
recepten
Je kunt dit gerecht een dag van tevoren maken tot het moment waarop de verse munt, dille en citroen worden toegevoegd. Bewaar het in de koelkast en voeg vlak voor het opdienen de kruiden en citroen toe.
Als je de lichtgroene, peervormige courgettes kunt vinden (vaak in Midden-Oosterse groentewinkels), koop die dan: de schil is heel zacht waardoor ze gemakkelijker te pletten en te eten zijn.
Ingrediënten voor 4 personen
3 grote courgettes, over de lengte doorgesneden, en elk deel in 6 stukken van 6 cm (850 g)1 tl gedroogde munt
5 g tijmblaadjes
70 ml olijfolie
1 bol knoflook, tenen losgehaald maar ongepeld
2 el fijngehakte muntblaadjes
1,5 el gehakte dillenaaldjes
1 el citroensap
zout en zwarte peper
Bereiding
- Verhit de oven voor tot 200 °C.- Doe de courgettes in een kom met de gedroogde munt, tijm, olijfolie, 3/4 tl zout en wat zwarte peper. Meng alles goed en stort het in een middelgrote ovenschaal: de courgettes moeten daar met de snijkant boven en elkaar iets overlappend in een enkele laag in passen.
- Zet de ovenschaal 15 minuten in de oven, voeg de tenen knoflook toe en laat alles nog 15 minuten bakken tot de courgettes gaar en licht gekleurd zijn.
- Stort alles in een vergiet (dat je op een kom of in de gootsteen hebt gezet) en druk de courgettes uit zodat ze wat vocht kwijtraken. Laat ze minstens 30 minuten afkoelen en gooi het opgevangen vocht weg.
- Schud de inhoud van het vergiet in een mengkom en knijp de knoflooktenen uit de vliezen (die mag je weggooien). Prak alles met een vork door elkaar: gebruik als de schil van de courgettes nog wat stevig is een mes om ze grof te hakken.
- Schep er de muntblaadjes, dille en citroensap door en dien de courgettes op.
Lees ook: Recept: gevulde courgettes met feta
Een recept uit het boek 'Ottolenghi SIMPEL'
uitgegeven door Fontaine Uitgevers, Amsterdam
Food foto copyright Jonathan Lovekin
Lees ook: Recept: gevulde courgettes met feta
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist