17 tips om je kinderen groenten te laten eten

unsplash_kool_groenten_2020.jpg

nieuws

Misschien eten jouw (klein)kinderen wel elk dag groenten, maar de vraag is hoeveel groenten ze eten... Enkele tips om ervoor te zorgen dat ze voldoende groenten binnen krijgen:

 1. Jong geleerd, oud gedaan: Leer baby’s zo vroeg mogelijk wennen aan groentesmaken bij de vaste voeding, eerder dan aan fruit, voor een betere acceptatie.
 2. Geef het goede voorbeeld: eet zelf voldoende groenten en doe dat samen met je kinderen.
 3. Eet de hele dag groenten: beperk het eten van groenten niet tot de warme maaltijd, maar eet ze ook bij het ontbijt, bij de meeneemlunch, als tussendoortjes en als aperitief- en televisiehap.
 4. Forceer kinderen niet om groenten te eten die ze niet lusten. Door ze te dwingen kunnen ze nog meer afkeer krijgen van die groente. Wel moet het kind op zijn minst één keer van de groente proeven, zodat het de smaak leert kennen. Proeven betekent niet noodzakelijk doorslikken.
 5. Geef niet op na één mislukte poging: een kind moet een nieuwe smaak gemiddeld 10 tot 15 keer proeven eer het die leert te appreciëren. Schrap groenten die ze niet lekker vinden dus niet meteen van het menu. Probeer later opnieuw. Geef ze een proevertje. Of meng de groenten door aardappelpuree of in de soep.
 6. Onderhandel niet over de hoeveelheid groenten die het kind moet eten. Begin met kleine porties. Géén gigantische berg groenten op het bord, maar een haalbare hoeveelheid. Dan kan het kind trots zijn op wat het al gegeten heeft.
 7. Snijd de groenten in kleine stukjes: Dat maakt ze aantrekkelijker en je kan ze beter doseren.
 8. Beloon niet met snoep als het kind de groente opeet.
 9. Wissel af: Serveer elke dag een andere groente en varieer de bereidingen. Door kinderen regelmatig iets nieuw voor te schotelen oefen je hun smaak.
 10. Kijk naar wat je kinderen eten bij grootouders of bij de kinderopvang. Het zou kunnen dat ze daar groenten eten waarvan je niet wist dat ze die lusten.
 11. Varieer de bereidingswijze: Maak dezelfde groente op verschillende manieren klaar. Lust je kind een bepaalde groente niet als ze gekookt is, probeer het dan eens op een andere manier. Gebakken, gewokt, in de oven, rauw… Ook een lekkere saus kan ze overtuigen om de groente te eten.
 12. Kook groenten niet plat, maar beetgaar. Vele kinderen houden van een knapperige beet. Als je groenten te ver kookt verliezen ze bovendien hun aantrekkelijke heldere kleur.
 13. Verpak groenten in gerechten die ze lusten: maak een pastasaus met veel groenten, voeg extra groenten toe aan een kant-en-klaar gekochte pizza, gebruik groenten als vulling van een pannenkoek of een wrap of meng ze in een stamppot.
 14. Combineer bitter met zoet. Kinderen hebben vaak een natuurlijke afkeer voor bitter. Dat verklaart de afkeer van de meeste kinderen voor bijvoorbeeld witloof. Omgekeerd zullen ze groenten met een eerder zoet smaakje (denk aan wortelen of paprika’s) misschien lekkerder vinden dan volwassenen. Combineer een bittere groente met een zoete groente zoals wortelen, pompoen, appelmoes, kerstomaten... Je kan de smaak van een bittere groente ook verdoezelen door er eerst wat suiker aan toe te voegen en de hoeveelheid suiker langzaam af te bouwen tot het kind de groente puur zal eten.
 15. Ook de ogen willen wat. Zorg voor een leuke presentatie. Vorm met groenten een gezichtje, een dier, een paddenstoel enz. Kinderen worden aangetrokken door fellere kleuren. Meng bijvoorbeeld rode of gele groenten onder de groene groente.
 16. Geef groenten ook eens als snack in plaats van een zoet tussendoortje. Zelfs gekookte groenten kunnen zo gegeten worden.
 17. Betrek de kinderen: kies samen met hen de groenten in de winkel of ga op verkenning in de moestuin. Laat ze helpen bij het wassen, snijden en koken.


Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram