Hoeveel suiker in cola?

In dit artikel
Hoeveel suiker in cola?

dossier

Cola staat bekend om zijn zoete smaak, maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel suiker er in één blikje of flesje zit? En is cola zero dan beter, of lijkt het alleen maar zo?

Lees ook: Zijn lightproducten gezond? De voor- en nadelen op een rij

Suiker in cola

Getty_colazero_frisdrank_2024.jpg

© Getty Images

Gemiddeld bevat een glas cola van 250 ml ongeveer 26 gram suiker, wat neerkomt op bijna suikerklontjes. Een blikje van 330 ml telt al 8 suikerklontjes. Op vlak van suiker, is cola zero een gezonder alternatief, maar dat product bevat wel kunstmatige zoetstoffen. Deze zoetstoffen zorgen voor een vergelijkbare smaakervaring zonder de toegevoegde calorieën, maar grote hoeveelheden kunstmatige zoetstoffen consumeren kan andere schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. 

Lees ook: Zijn kunstmatige zoetstoffen schadelijk voor de gezondheid?

Hoeveel suiker per dag?

Volwassenen en kinderen moeten hun suikerinname beperken tot minder dan 10% van hun totale dagelijkse energie-inname. Zo luidt het recentste advies van de WHO (2015). Gemiddeld komt dit neer op ongeveer 12 theelepels (50 gram) suiker per dag voor een volwassene. Hieronder vallen alle toegevoegde suikers, maar ook de van nature voorkomende suikers in producten zoals honing en vruchtensappen bijvoorbeeld. De suikerconsumptie beperken tot slechts 5% van de totale energie-inname (voor volwassenen gemiddeld 6 theelepels of 25 g per dag) zou nog meer gezondheidsvoordelen opleveren, klinkt het bij de WHO. 

Door de voedseletiketten zorgvuldig te lezen, kun je ervoor zorgen dat je de aanbevolen limieten niet overschrijdt. Als het totale suikergehalte hoger is dan 15 g suiker per 100 g, controleer dan de ingrediëntenlijst om te zien of toegevoegde suikers vooraan of bovenaan op de lijst staan. Hoe eerder het ingrediënt vernoemd wordt, hoe meer ervan in het product verwerkt zit. 

Lees ook: Hoe kan je verborgen suikers herkennen?

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.vrt.be
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.healthdirect.gov.au

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram