Zit er PFAS in bakpapier?

dossier

Veel mensen maken gebruik van bakpapier om te voorkomen dat hun eten aan de bakplaat blijft plakken. Maar is bakpapier eigenlijk wel gezond? En wat zijn alternatieven voor bakpapier? 

Is bakpapier gezond?

Bakpapier is over het algemeen veilig om te gebruiken. Het is gemaakt van gebleekt papier dat is behandeld met een dunne laag siliconen. Deze siliconenlaag zorgt ervoor dat het papier niet aan het voedsel blijft kleven en maakt het hittebestendig.

Lees ook: Recept: zo maak je heerlijke speculaaskoekjes

Zit er PFAS in bakpapier?

Getty_bakpapier_2023.jpg

© Getty Images

Bij de productie van bakpapier kan gebruik gemaakt worden van PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen). Deze chemicaliën worden toegepast om de anti-aanbaklaag te verbeteren. PFAS kunnen echter schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu.
Maar belangrijk om weten is dat niet alle soorten bakpapier PFAS bevatten. Veel fabrikanten hebben alternatieve materialen ontwikkeld die veiliger zijn voor mens en milieu. Let bij het kopen van bakpapier dus goed op de verpakking en zoek naar een variant zonder PFAS.

Lees ook: PFOS en PFAS: hoe gevaarlijk zijn die chemische stoffen?

Alternatieven voor bakpapier

Als je liever geen bakpapier met PFAS wilt gebruiken, zijn er alternatieven beschikbaar:

  • Siliconen bakmat: Een siliconen bakmat is herbruikbaar, anti-aanbak en hittebestendig. Het voorkomt dat je eten aan de bakplaat blijft kleven, net als bakpapier.
  • Kokosolie of boter: Door je bakplaat in te vetten, met kokosolie of boter bijvoorbeeld, kun je ook voorkomen dat je eten aan de plaat blijft kleven.
  • Pergamijn papier: Pergamijn papier is vergelijkbaar met bakpapier, maar bevat geen PFAS. 

Lees ook: PFAS: hoe giftig is jouw pan?

Bakpapier vervangen door aluminiumfolie?

Als je bakpapier moet vervangen, kun je aluminiumfolie als alternatief gebruiken. Aluminiumfolie is bestand tegen temperaturen boven 220 °C, ideaal voor een grillgerecht. In tegenstelling tot bakpapier kan aluminiumfolie wel aan ingrediënten blijven plakken. Afhankelijk van je gerecht kan het dus nuttig zijn om de folie een beetje in te vetten. 

Lees ook: Hoe gezond is een airfryer?

Bronnen:
https://www.vnci.nl
https://www.gezondheidsnet.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram