Is citroenwater in de ochtend echt zo gezond?

dossier

Op internet staan veel berichten over de vermeende gezonde effecten van een glas citroenwater ’s ochtends vroeg, zeker als je het op de nuchtere maag drinkt.

Volgens diëtiste Nicole Hendriks van Maastricht UMC+ heeft het drinken van citroenwater positieve effecten, maar maakt het tijdstip niets uit én kan je de dag eigenlijk gewoon het beste starten met een gevarieerd en gezond ontbijt.

Lees ook: Hoelang en hoe kun je best een halve citroen bewaren?

Beste start van de dag

Een goed ontbijt heeft bij voorkeur als basis brood, vertelt ze. Het liefst volkoren – of ontbijtgranen zoals muesli en dan natuurlijk het liefst zonder toegevoegde suiker. Als broodbeleg zijn magere kaas en magere vleeswaren een verantwoorde keuze. Maar af en toe zoet beleg moet zeker kunnen. Een beker halfvolle melk of yoghurt zorgt voor de overige belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten. Een stuk fruit is een goede aanvulling. Twee stuks fruit per dag horen immers bij een gezond voedingspatroon. 


Lees ook: Wat doe je met een citroen als je maar enkele druppels sap nodig hebt?

Voordelen van citroenwater

123-citroenwater-02-16.jpg

Citroenwater bestaat meestal uit een halve citroen uitgeperst in een glas (lauw of warm) water. Met name het citroenzuur en de vitamine C en flavonoïden kunnen positieve effecten teweeg brengen.

  • Als we ouder worden, daalt vaak de hoeveelheid maagzuur iets. Citroenzuur kan dan de werking van het maagzuur versterken waardoor we onze bruine boterham sneller verteert.
  • Vitamine C is belangrijk voor een groot aantal processen in ons lichaam, waaronder de productie van bindweefsel dat onder meer in onze huid, bloedvaatwanden en botten zit.
  • De flavonoïden in citroen hebben vermoedelijk een bloeddrukverlagend effect.

Citroenwater heeft dus voordelen voor de gezondheid. Maar een halve citroen uitgeperst in een water bevat maar een vierde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Je moet dus zeker nog een extra stuk fruit en extra groenten eten ter aanvulling. 

Kan je afvallen van citroenwater?

In de volksmond wordt weleens beweerd dat je zou afvallen van citroenzuur, maar dat is helaas een urban mythe. "Ons lichaam maakt zelf ook citroenzuur aan en de inname van wat extra citroen leidt niet tot een merkbaar effect. Het maakt je maag ook niet zuurder, want de maaginhoud is van zichzelf zuurder dan citroenzuur," vertelt Renger Witkamp, hoogleraar Nutritrional Biology aan de Wageningen Universiteit.

Lees ook: Waarom je een citroen best rolt voor gebruik

Nadelen van citroenwater

Naast de positieve effecten zitten er ook nadelen aan citroenwater. Citroenzuur kan zorgen voor tanderosie. De zuurtegraad vermindert naarmate je het citroensap met meer water mengt. Verder kan citroenwater zorgen voor oprispingen als je te veel maagzuur hebt. Maagzuur dat omhoog komt en voor een vieze smaak in je mond zorgt, is natuurlijk minder prettig.

Lees ook: Kan je vermageren door water met chiazaad te drinken?

Bronnen:
http://gezondidee.mumc.nl
https://www.menshealth.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram