Hoelang en hoe kun je best een halve citroen bewaren?

123m-fruit-citroen-2-10-19.jpg

dossier

Voor sommige recepten heb je het sap van een halve citroen nodig. Of misschien wil je graag een schijfje citroen in je water. Maar wat doe je dan met die andere helft? Hoe kan je best die helft bewaren zonder dat hij uitdroogt?

Velen kiezen ervoor om de halve citroen te verpakken in aluminiumfolie, in de hoop zo de citroen zo lang mogelijk te kunnen bewaren zonder dat hij uitdroogt of beschimmelt. Ze denken dat hij zo lang sappig en zuur zal blijven, maar eigenlijk is net het tegendeel waar.

Lees ook: Wat doe je met een citroen als je maar enkele druppels sap nodig hebt?

Waarom mag je een halve citroen niet in aluminiumfolie bewaren?

Het zuur in de citroen reageert met het aluminium in de folie en dat heeft een aanzienlijke invloed op de smaak. Wat moet je dan wel doen? Bedek de halve citroen met huishoudfolie (vershoudfolie) en leg hem in een rekje van de frigodeur. Je kan hem ook met het snijvlak op een schoteltje in de koelkast bewaren, of invriezen. Snijd in dat geval de citroen in plakjes en vries deze in in een bakje of diepvrieszakje. Zo blijft hij acht tot twaalf maanden vers.

Lees ook: Waarom je een citroen best rolt voor gebruik

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram