De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast, met name de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het coördineren van bewegingen. Het is een progressieve ziekte, wat betekent dat de symptomen in de loop van de tijd verergeren.
De exacte oorzaak van de ziekte van Parkinson is onbekend, maar er wordt gedacht dat het te maken heeft met het afsterven van zenuwcellen in een deel van de hersenen dat de substantia nigra wordt genoemd. Deze zenuwcellen produceren dopamine, een neurotransmitter die essentieel is voor het beheersen van bewegingen. Het tekort aan dopamine leidt tot de kenmerkende
symptomen, zoals beven, spierstijfheid, vertraagde bewegingen,...
Hoewel er momenteel geen genezing is voor de ziekte van Parkinson, kunnen de symptomen worden beheerd met medicatie, fysiotherapie en soms chirurgie (zoals diepe hersenstimulatie). De behandeling is meestal gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit van de patiënt.
dossier
22/04/2024
De ziekte van Parkinson is een progressieve aandoening die het zenuwstelsel aantast en zo ook de lichaamsdelen die door de zenuwen worden aangestuurd. Beven is een vaak voorkomend symptoom, maar Parkinson kan ook stijfheid of bewegingsvertraging veroorzaken. De ziekte is ongeneeslijk.
lees meer »
dossier
22/04/2024
In België zijn er naar schatting ongeveer 50.000 Parkinsonpatiënten. De ziekte treft vooral ouderen. De eerste verschijnselen doen zich ongeveer voor rond 55 jaar, bij 5 tot 10% gebeurt dit voor 50 jaar, soms zelfs nog vroeger. Wat zijn de vroege symptomen? En welke stadia zijn er?
lees meer »
dossier
10/04/2023
Vijf tot tien procent van de mensen met parkinson ontwikkelt de ziekte voor de leeftijd van 50 jaar. Dat parkinson uitsluitend een ouderdomsziekte is, klopt dus niet. De ziekte uit zich wel op een andere manier bij jongvolwassenen, waardoor een juiste diagnose vaak op zich laat wachten. Professor Patrick Cras, neuroloog in het UZA, overloopt de symptomen.
lees meer »