Helpt pingpong tegen parkinson?

123-handen-oud-9-26.jpg

nieuws

Partijtjes pingpong zouden parkinsonpatiënten kunnen helpen in hun strijd tegen de ongeneeslijke ziekte. Een kleine Japanse studie toonde namelijk dat wekelijkse tafeltennissessies bepaalde symptomen konden tegengaan, zodat mensen met parkinson o.a. gemakkelijker konden lopen en schrijven. De sport zou ook voordelen hebben voor mensen met de ziekte van Alzheimer.

Bij parkinsonpatiënten loopt er in de hersenen iets fout bij de productie van dopamine, een chemische stof die essentieel is voor onze spierbewegingen. Door de ziekte krijgen mensen daarom vaak te maken met stramme spieren, trillingen, problemen bij het praten, evenwichtsverlies, enz. Men denkt dat er in ons land tussen de 30.000 en 35.000 mensen aan de aandoening lijden, de meesten ouder dan 60 jaar.

Wekelijkse sessies

Het is geweten dat tafeltennis in het algemeen onder meer helpt om de oog-handcoördinatie te verbeteren, de reflexen aan te scherpen en de hersenfuncties te stimuleren. De onderzoekers van de Fukuoka Universiteit in Japan wilden met een pilootstudie nagaan of parkinsonpatiënten die positieve effecten ook zouden ondervinden, zodat sommige van hun symptomen zouden afzwakken.

De wetenschappers vroegen 12 patiënten met een milde vorm van parkinson om gedurende zes maanden iedere week deel te nemen aan een pingpongsessie van vijf uur, onder leiding van een ervaren tafeltenniscoach. Aan het begin van de studie werden hun symptomen gedetailleerd in kaart gebracht. De onderzoekers evalueerden hun gezondheidstoestand na de eerste drie maanden en na de volle zes maanden.

Gemakkelijker uit bed

Tijdens de beide evaluatiemomenten, gaven de deelnemers blijk van belangrijke verbeteringen in hun vermogen om bepaalde taken uit te voeren.  Zo vertoonden ze vooruitgang op het vlak van spreken, schrijven, aankleden, opstaan uit bed en stappen. Bij de start van het onderzoek hadden de patiënten nog gemiddeld meer dan twee pogingen nodig om uit bed te raken, erna lukte het in een enkele keer. De wetenschappers merkten ook beterschap wat betreft hun lichaamshouding, trillingen van de handen, nekstijfheid en mimiek.
De studie was wel veel te kleinschalig om grote conclusies uit te trekken. De wetenschappers plannen ondertussen al een groter onderzoeksproject om de kwestie verder uit te spitten.

Ook tegen alzheimer

Andere studies suggereren daarnaast dat tafeltennis ook voordelen oplevert voor mensen met de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. In Californië, de Verenigde Staten, biedt de Sport and Art Educational Foundation (SAEF) daarom tafeltennistherapie biedt voor mensen met de aandoening. In het Verenigd Koninkrijk ontwikkelde de Bounce Alzheimer's Therapy (BAT) Foundation ook een speciale pingpongtafel die aangepast is aan de noden van alzheimerpatiënten.

Lees ook: Onderzoekers ontdekken hoe zenuwcellen ons doen beven

Bronnen:
https://www.aan.com
https://newatlas.com

Lees ook: Worden parkinsonpatiënten geboren met de ziekte?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram