Vrouwen hebben hoger risico op hersenaandoening dan mannen

123-dr-RR-bloeddr-oudere-vrouw-senior-05-16.jpg

nieuws

De helft van de Nederlandse vrouwen en één op de drie mannen van middelbare leeftijd krijgt een beroerte, dementie of Parkinson in de rest van zijn of haar leven. Mannen lijden vaker op jongere leeftijd aan een beroerte, terwijl vrouwen vaker dementie krijgen. Dat blijkt uit onderzoek in Rotterdam gepubliceerd in het Britse medisch wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry

De onderzoekers baseren zich op een onderzoek onder meer dan 12.000 mensen die tussen 1990 en 2016 deelnamen aan de zogenoemde Rotterdam Study. Alle personen waren op het moment dat de studie startte minstens 45 jaar oud. Bij aanvang van de studie ondergingen alle deelnemers een gezondheidscheck en die werd vervolgens elke vier jaar herhaald.

Tussen 1990 en 2016 overleden 5291 deelnemers aan het onderzoek. Bij 3260 van deze mensen was geen neurologische ziekte vastgesteld. Bij 1489 van deze mensen was de diagnose dementie (voornamelijk Alzheimer) vastgesteld, 1285 mensen ontwikkelden een beroerte (voornamelijk door een bloedprop) en bij 263 van de overleden mensen was parkinson vastgesteld.

De onderzoekers keken ook naar gezondheidsfactoren die met deze aandoeningen gepaard gingen. Zo bleken mensen die gedurende het onderzoek de diagnose dementie, parkinson of een beroerte kregen, aan het begin van de studie vaak al een hoge bloeddruk, een afwijkend hartritme, hoog cholesterol of diabetes type 2 te hebben. Verder bleek de kans dat mensen dementie, parkinson of een beroerte ontwikkelden toe te nemen naarmate zij ouder waren. Afgaand op de data schatten de onderzoekers dat de kans dat een 45-jarige gedurende zijn leven dementie, parkinson of een beroerte ontwikkelt ongeveer 48% is voor vrouwen en 36% voor mannen.

De onderzoekers gingen verder middels een simulatiemodel na wat het zou betekenen als dankzij preventieve maatregelen de onderzochte ziekten zich een tot drie jaar later in het leven zouden voordoen. Hierdoor zou de kans op een beroerte, dementie of parkinson in de rest van het leven verkleind worden met 20 procent vanaf 45-jarige leeftijd tot 50 procent vanaf 85-jarige leeftijd.

Dementie, beroerte en Parkinson behoren tot de belangrijkste oorzaken van invaliditeit en sterfte. Een groot deel van deze veelvoorkomende neurologische ziekten is helaas nog steeds niet goed te voorkomen of te behandelen. 

Bron:
https://jnnp.bmj.com/content/early/2018/08/26/jnnp-2018-318650


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram