Leuvense onderzoekers verklaren link tussen darmontsteking en parkinson

bing_hersen_darm_as_2023.jpg

nieuws

Sinds enkele jaren is geweten dat onze darmgezondheid een belangrijke invloed heeft op de werking van de hersenen. Alsmaar meer wetenschappers buigen zich over de zogenoemde ‘darm-hersen-as’, met de nervus vagus als belangrijkste communicatiekanaal. Zo ook Leuvense onderzoekers, en die hebben een belangrijke ontdekking gedaan. 

Lees ook: De invloed van de nervus vagus op onze gezondheid

Darmproblemen zijn een vroeg symptoom van zowel de ziekte van Parkinson als het prikkelbaredarmsyndroom. Het proteïne LRRK2 (leucine-rich repeat kinase 2) werd reeds genetisch gelinkt aan beide aandoeningen maar het precieze mechanisme bleef een mysterie. Tot nu. “Neurowetenschappers van KU Leuven hebben aangetoond dat de aanwezigheid van mutant LRRK2 in immuuncellen zorgt voor een toenemende ontstekingsreactie in de dikke darm, die op termijn ook kan leiden tot ontsteking in de hersenen en zo bijdraagt tot neurodegeneratie zoals bij de ziekte van Parkinson”, meldt een persbericht dat de KU Leuven uitstuurde.

Lees ook: De hersen-darm-as (gut-brain-axis): bepalend voor stemming en gedrag

Mutatie in LRRK2

Eerder bleek al dat één bepaalde mutatie in LRRK2 de meest belangrijke genetische oorzaak van de ziekte van Parkinson is. Het team onder leiding van professor Veerle Baekelandt onderzocht muizen met diezelfde mutatie en merkte bij de proefdieren een verhoogde ontstekingsreactie in de dikke darm op. “Via een beenmergtransplantatie konden we aantonen dat het LRRK2 in immuuncellen hiervoor verantwoordelijk was. Wanneer we medicatie gaven die de functie van LRRK2 blokkeert, verminderde de ontsteking”, legt professor Baekelandt uit. “Als de ontsteking daarentegen voor langere termijn aanhoudt, kunnen de gemuteerde immuuncellen infiltreren in de hersenen en daar bijdragen tot een ontstekingsreactie in de hersenen zoals we zien bij patiënten die leiden aan de ziekte van Parkinson.” 

Lees ook: Van een gezonde buik tot een gezond brein

Ontsteking afremmen met medicatie

De onderzoekers slaagden erin de darmontsteking tegen te gaan door middel van medicatie die de werking van LRRK2 blokkeert. “Uit deze studie leren we dat LRRK2 een belangrijke factor is in het ziekteverloop door in te spelen op de immuunreactie”, gaat professor Baekelandt verder. “Er lopen momenteel al klinische studies bij Parkinsonpatiënten met medicijnen die LRRK2 blokkeren maar deze resultaten tonen aan dat mogelijks ook personen met het prikkelbaredarmsyndroom hiermee zouden kunnen geholpen worden.”

Lees ook: Wat doet stress met je lichaam op korte en lange termijn?

Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram