Kan een bloedonderzoek de ziekte van Parkinson vroegtijdig detecteren?

Laatst bijgewerkt: februari 2021
123-handen-senior-parkins-tremor03-19.png

nieuws Het is geweten dat bij de ziekte van Parkinson niet-motorische symptomen, zoals constipatie en een verminderde reukzin, tot 20 jaar vóór het begin van motorische verschijnselen kunnen opduiken. Maar kan de aandoening ook vroegtijdig worden gedetecteerd via een bloedonderzoek?

De ziekte van Parkinson is de tweede meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte na de ziekte van Alzheimer. Parkinson wordt gekenmerkt door een tekort aan dopamine in bepaalde hersenstructuren, en de daling van het niveau van deze neurotransmitter veroorzaakt motorische symptomen zoals tremoren, trage bewegingen, stijfheid en verlies van evenwicht. Een vroege diagnose is belangrijk voor een optimale behandeling die erop gericht is de symptomen onder controle te helpen houden.

Lees ook: Onderzoekers ontdekken hoe zenuwcellen ons doen beven

Belangrijke aanwijzingen
Een Japans onderzoeksteam, onder leiding van professor Katsuno en alumnus Katsunori Yokoi, analyseerde de resultaten van de jaarlijkse nationale gezondheidscontroles van 22 mannelijke en 23 vrouwelijke patiënten met de ziekte van Parkinson, waarvan de eerste gegevens dateren van vóór de eerste motorische symptomen opdoken. Ter vergelijking gebruikte het team ook de gegevens van 60 mannelijke en 60 vrouwelijke gezonde personen die gedurende ten minste vier jaar controles ondergingen. 

Uit het onderzoek blijkt dat ook de bloeddruk, het hematocrietgehalte (het percentage rode bloedcellen in het bloed) en het cholesterolgehalte veranderen lang voordat de motorische symptomen optreden. Hoewel deze zaken niet enkel bij parkinsonpatiënten voorkomen en dus ook op andere ziektes kunnen wijzen, is het toch een opmerkelijke vondst, waarop de onderzoekers graag voortbouwen. "We voeren nu ook klinische proeven uit met medicatie bij de personen die op basis van hun controlegegevens worden geacht een hoog risico te lopen op Parkinson, in een poging de ontwikkeling van de ziekte bij hen te voorkomen”, aldus professor Katsuno.

Bronnen:
https://www.nature.com
https://movementdisorders.onlinelibrary.wiley.com
https://www.news-medical.net

Lees ook: Tweehonderd misverstanden over parkinson


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram