Waarom bessen en rode wijn de ziekte van Parkinson kunnen vertragen
nieuws
De link tussen voeding en parkinson
Lees ook: Kan de juiste voeding dementie voorkomen?
De rol van flavonoïden
De onderzoekers stelden vast dat de groep die de meeste flavonoïden binnenkreeg 70% meer overlevingskans had in vergelijking met deelnemers van wie het voedingspatroon de minste hoeveelheid flavonoïden bevatte.
Lees ook: Bewegen helpt bij ziekte van Parkinson
De consumptie van meer flavonoïderijk voedsel voordat Parkinson werd ontwikkeld, kon worden gekoppeld aan een lager overlijdensrisico bij mannen, maar niet bij vrouwen, merkte Prof. Gao op. Maar nadat Parkinson was gediagnosticeerd, was het eten van meer flavonoïden gekoppeld aan betere overlevingskansen voor beide geslachten.
Lees ook: Kan parkinson opgespoord worden via de neus?
Rode wijn en bessen
De onderzoekers ontdekten ook dat patiënten die veel anthocyanen, een soort flavonoïde die vooral voorkomt in rode wijn en bessen, binnenkregen gemiddeld 66% meer overlevingskans hadden dan degenen die de laagste hoeveelheid anthocyanen consumeerden. De grootste verbruikers van het flavonoïde flavan-3-ols dat vooral in appels, thee en wijn voorkomt, hadden 69% meer overlevingskans dan de groep die er het minst van consumeerde. Om misverstanden te vermijden, Dr. Gao adviseert mensen die geen alcohol drinken niet om ermee te beginnen. Maar wie wel alcohol drinkt, raadt hij aan om over te schakelen op rode wijn.
Lees ook: Worden parkinsonpatiënten geboren met de ziekte?
Met een korrel zout
Dr. Michael Okun, nationaal medisch adviseur voor de Parkinson's Foundation en directeur van het Norman Fixel Institute for Neurological Diseases van de Universiteit van Florida in Gainesville, nuanceert deze conclusies met het statement dat flavonoïden introduceren in het voedingspatroon van Parkinson-patiënten wellicht niet de goocheltruc is voor een langer leven. ‘De gegevens uit deze studie moeten niet worden geïnterpreteerd als dat mensen met Parkinson langer zullen leven wanneer ze plotseling hun voedingspatroon veranderen en meer flavonoïden gaan opnemen. Wijn drinken bijvoorbeeld is zelfs niet altijd veilig voor Parkinson-patiënten, omdat het kan leiden tot verwondingen meestal gerelateerd aan vallen’, aldus Dr. Okun. ‘Dat betekent echter niet dat flavonoïden niet goed zijn voor Parkinson-patiënten; ze kunnen inderdaad heel wat voordelen bieden voor mensen die aan deze ziekte lijden, zo besluit hij.’
Lees ook: Helpt pingpong tegen parkinson?
Bron:
More Berries, Red Wine in Diet Might Slow Parkinson's