kanker

Kan aspirine kanker voorkomen?

Kan aspirine kanker voorkomen?
dossier 2/12/2021

Dagelijks preventief aspirine slikken kan de kans op verschillende soorten kanker verkleinen bij mensen van middelbare leeftijd, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Als je dagelijks aspirine inneemt, kan je namelijk ernstige bijwerkingen ervaren.

lees meer »

Longkanker: het belang van preventie en opsporing

nieuws 10/02/2023

Met ongeveer 1,8 miljoen sterfgevallen per jaar is longkanker niet alleen de meest voorkomende, maar ook de dodelijkste kanker wereldwijd. En de ziekte rukt op: tegen 2030 zullen er 2,45 miljoen mensen per jaar sterven aan longkanker.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Minder kankerdiagnoses in 2020, maar dat is geen goed nieuws

nieuws 5/07/2021

Volgens Stichting Kankerregister, dat de impact van COVID-19 op het aantal kankerdiagnoses in kaart bracht, zijn in 2020 6% minder kankerdiagnoses gesteld dan in 2019. Geen goed nieuws, want dat komt neer op naar schatting 4.000 ontbrekende diagnoses. Al is de inhaalbeweging intussen wel ingezet, zo meldt Stichting tegen Kanker.

lees meer »

Wat doet zonlicht met je huid?

Wat doet zonlicht met je huid?
dossier 18/06/2021

Onze huid is ons grootste orgaan. Gemiddeld zo’n twee vierkante meter bedekt dit soepel omhulsel dat fungeert als thermostaat of warmte-uitwisselaar en dat 15 tot 20 kilogram weegt.

lees meer »

Controleer jezelf op huidkanker: waarop moet je letten?

Controleer jezelf op huidkanker: waarop moet je letten?
dossier 10/02/2023

Huidkanker wordt meestal veroorzaakt door onveilig en overdreven blootstelling aan de UV-stralen van de zon, die de huid binnendringen en met de tijd beschadigen. Huidkanker komt het meest voor bij mensen boven de 50 jaar, maar iedereen kan worden aangetast.

lees meer »

Nationaal actieplan moet vloedgolf aan huidkankerdiagnoses indijken

nieuws 12/05/2021

Veertig procent van alle kankers die vandaag ontdekt worden, is een type van huidkanker. Dat maakt het niet alleen de meest voorkomende kanker, de komende tien jaar wordt bijna een verdubbeling verwacht. Stichting tegen Kanker wil met een nationaal actieplan inzetten op preventie, opsporing en behandeling van de ziekte.

lees meer »

Test jezelf: zonnen en zonneproducten

testen 12/05/2021

Zonnebrandmiddelen zijn van essentieel belang om (ernstige) schade aan de huid veroorzaakt door UV-stralen te voorkomen. Maar deze producten moet je echter correct gebruiken. Doe je dat?

lees meer »

Overgewicht verhoogt het risico op kanker

nieuws 4/05/2021

De link tussen lichaamsvet en kanker is al langer bekend, maar volgens recent onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie is die lijst van verschillende kankersoorten nog uitgebreid. Wie aan overgewicht lijdt, verhoogt zijn kans op maar liefst dertien vormen van kanker.

lees meer »

Vitamine D vermindert risico op sterfte door kanker

nieuws 31/03/2021

Wie lijdt aan kanker, maar voldoende vitamine D in het bloed heeft, zou minder risico lopen om te sterven aan de ziekte. Dat blijkt uit een Duitse studie die onderzoeken naar het nut van suppletie met vitamine D evalueerde, met name bij volwassenen boven de 50.

lees meer »

Kanker bij kinderen: meer onderzoek nodig

nieuws 30/04/2021

Omdat kinderkanker relatief zeldzaam is, wordt er volgens veel experten nog te weinig onderzoek gedaan naar de oorzaken van de ziekte en naar specifieke behandelingen. Ze roepen daarom op tot grotere investeringen in dit domein.

lees meer »

Hoe kan je het risico op darmkanker verlagen?

nieuws 19/02/2021

Jaarlijks krijgen zo’n 8.000 mensen in België de diagnose darmkanker. Dat terwijl uit verschillende onderzoeken naar kankerpreventie blijkt dat je het risico op darmkanker kan verkleinen door je voeding en levensstijl aan te passen.

lees meer »

Is vlees kankerverwekkend?

nieuws 25/01/2021

We leggen hesp op onze boterham, eten salami als aperitief en een steak als avondmaal. Maar kan dat eigenlijk geen kwaad? Is (bewerkt) vlees kankerverwekkend en over welke hoeveelheden spreken we dan?

lees meer »

Baarmoederhalskanker voorkomen: HPV-vaccinatie

Baarmoederhalskanker voorkomen: HPV-vaccinatie
dossier 10/01/2022

Baarmoederhalskanker is in de meeste gevallen het gevolg van een besmetting met het humane papillomavirus (HPV), dat is een seksueel overdraagbare aandoening. Naast een regelmatige opsporing is er nog een andere manier om je tegen baarmoederhalskanker te beschermen: vaccinatie.

lees meer »

Is koffie kankerverwekkend?

nieuws 18/01/2021

Lange tijd werd beweerd dat koffie kankerverwekkend zou zijn, maar meer dan 1000 studies hebben dat intussen weerlegd. Al is er wel een nuance.

lees meer »

Hoe longkanker bruikbare sporen laat in het bloed

video 10/12/2020

Jaarlijks krijgen zo'n 8.000 mensen in België longkanker. Elk lichaam reageert anders, dat blijkt uit de bloedstalen. Elien Derveaux (UHasselt - Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL)) gaat na of we op basis van die verschillen kunnen voorspellen welke behandeling het meest geschikt is voor de patiënt.

lees meer »

Ademtest spoort hoofd- en halskanker op

nieuws 21/01/2021

Over de hele wereld werken onderzoekers aan ademtesten om kankers gemakkelijker in een vroeg stadium te kunnen opsporen. Australische wetenschappers ontwierpen nu een beloftevolle methode om op deze manier mensen te testen op hoofd- en halskanker.

lees meer »

Antidepressivum remt groei kankercellen af

nieuws 25/11/2020

Bij bepaalde vormen van kanker gaan de kwaadaardige cellen grote hoeveelheden serine en glycine aanmaken. Dat stimuleert de groei. Onderzoek heeft nu aangetoond dat het bestaande antidepressivum sertraline inwerkt op die verslaving en de groei zo afremt.

lees meer »

Meer long-, huid- en maagkankers door klimaatverandering

nieuws 9/11/2020

De klimaatverandering zorgt voor meer luchtvervuiling en UV-licht en heeft ook een impact op de beschikbaarheid van onze voedselbronnen, wat het aantal kankergevallen doet toenemen. Dat concluderen onderzoekers na een analyse van tientallen wetenschappelijke artikelen.

lees meer »

Veel huidkankers blijven onopgemerkt tijdens coronacrisis

nieuws 30/10/2020

Stichting Kankerregister meldde enkele maanden geleden al dat het aantal kankerdiagnoses sterk daalde, omdat mensen doktersbezoeken uitstellen door de coronapandemie. Bij huidkanker en melanomen was de daling van het aantal diagnoses het scherpst, tot meer dan 60%.

lees meer »

Doorbraak in techniek voor borstreconstructie

nieuws 27/10/2020

Al jaren gebruiken plastische chirurgen weefsel uit de onderbuik van de patiënte om een borstreconstructie uit te voeren. Een nieuwe, robotgeassisteerde techniek beperkt die schade tot een absoluut minimum, met een vlotter herstel tot gevolg.

lees meer »

Waarom krijgt een kind kanker?

video 19/10/2020

Kanker is een nare ziekte die bij ouderen vaak voorkomt. Maar waarom krijgen ook sommige kinderen kanker? Is dat gewoon pech? Karin van der Tuin (LUMC) probeert antwoord te krijgen op deze vraag en onderzoekt de dna-code van kinderen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram