Lokale immunotherapie via implantparels bestrijdt kanker in amper 6 dagen

123_kanker_cellen_2021.jpg

nieuws

Onderzoekers hebben een nieuw type kankerbehandeling ontwikkeld die eierstok- en colorectale kanker in een vergevorderd stadium in slechts zes dagen geneest. De therapie is tot dusver alleen op muizen getest, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Tegen het eind van het jaar zouden klinische proeven op mensen kunnen worden uitgevoerd.

Lees ook: Alles wat je moet weten over darmkanker

Bij de behandeling worden minuscule parels in het lichaam geïmplanteerd die een continue, hoge dosis interleukine-2 (IL2) afgeven, dat is een natuurlijke verbinding die witte bloedcellen inschakelt in de strijd tegen kanker. "De parels werken als een soort medicijnfabriek. Elke dag maken ze een nieuwe dosis, daar waar het nodig is, totdat de kanker is uitgeschakeld," zegt bio-ingenieur Omid Veiseh van de Rice University in Texas. "Toen we eenmaal de juiste dosis hadden vastgesteld - hoeveel fabrieken we nodig hadden met andere woorden - waren we in staat om tumoren uit te roeien bij 100 procent van de dieren met eierstokkanker en bij zeven van de acht dieren met colorectale kanker."

Lees ook: Doorbraak in onderzoek naar darmkanker

Lokale behandeling

Interleukine-2 is één van een groep immuunsysteem-triggerende proteïnen die cytokinen worden genoemd. Cytokine-gebaseerde immunotherapie wordt al gebruikt bij de behandeling van bijvoorbeeld huidkanker en nierkanker, maar het probleem is dat tijdens het bestrijden van de tumoren gevaarlijke ontstekingsreacties kunnen ontstaan elders in het lichaam. In deze studie werden de bolletjes echter in het buikvlies geplaatst, een zakachtige bekleding rond de darmen, eierstokken en andere buikorganen. Daardoor kunnen de geneesmiddelen specifiek op de kanker worden gericht.

Lees ook: Controleer jezelf op huidkanker: waarop moet je letten?

Hogere dosis

De dosis interleukine-2 die door deze geneesmiddelenfabrieken wordt toegediend, zou te toxisch zijn als het via een infuus zou worden toegediend, maar hier werkt het omdat de hoge concentraties op de tumor worden geconcentreerd. De concentratie van het eiwit elders in het lichaam ligt volgens tests ongeveer 30 keer lager dan in de buurt van de tumor.

Lees ook: Chemotherapie kan verspreiding van kankercellen buiten de tumor bevorderen

Veelbelovend

Onderzoeker Amanda Nash laat weten dat eenzelfde soort therapie, waarbij de parels als lokale medicijnfabriekjes werken, ook kan worden gebruikt voor de bestrijding van onder andere pancreaskanker, leverkanker en longkanker. En als een ander cytokine nodig is om een specifieke vorm van kanker aan te pakken, kunnen de parels ook andere geneesmiddelen afleveren. “Een innovatief en flexibel systeem,” aldus de onderzoekers.

Aangezien de geneesmiddelen die worden gebruikt eerder al goedgekeurd werden voor klinische proeven, verwachten de onderzoekers dat de eerste proeven op mensen al eind dit jaar kunnen plaatsvinden. De behandeling zou minimaal invasief moeten zijn.

In onderstaand filmpje hoor je de onderzoekers zelf aan het woord. 


Lees ook: Screening: voor welke kankers bestaat vroege opsporing?

Bronnen:
https://www.science.org
https://news.rice.edu
https://www.sciencealert.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram