- nieuwsVisoliecapsules afgeraden voor kankerpatiënten
- dossierEierstokkanker: vage symptomen zorgen voor late diagnose
- dossierScreening: voor welke kankers bestaat vroege opsporing?
- nieuwsDoorbraak in behandeling pancreaskanker: doelgerichte immunotherapie via ‘rijstkorrel’
- dossierWat is kanker en hoe krijg je het?
Doorbraak in onderzoek naar darmkanker

nieuws
Dikkedarmkanker is de derde meest voorkomende vorm van kanker, en aangezien anti-kankertherapieën relatief weinig efficiënt blijken, is het ook de vierde meest dodelijke vorm van kanker. Onderzoekers aan de Universiteit Gent hebben nu een nieuw mechanisme ontdekt dat darmkanker veroorzaakt. Deze inzichten openen niet alleen deuren voor nieuwe behandelingen, ze bieden zelfs perspectieven om de ziekte te voorkomen.
Dikkedarmkanker, ook wel colorectale kanker genoemd, ontstaat in de cellen van de darmwand. Die epitheelcellen kunnen muteren en ontwikkelen tot een colorectaal carcinoom. Onderzoeksgroepen van het VIB-UGent Centrum voor Infammatieonderzoek hebben de moleculaire mechanismen van de ziekte bestudeerd en ontdekten een cruciale rol voor het eiwit Zeb2.
“Zeb2 destabiliseert de integriteit van de darmwand waardoor bacteriën het weefsel kunnen binnendringen en ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Dat zorgt voor een abnormale deling van epitheelcellen, wat uiteindelijk leidt tot de ontwikkeling van kwaadaardige darmtumoren”, zo luidt het persbericht.
Kiemvrije muisfaciliteit
Nieuwe behandelingen voor darmkankerpatiënten
Het zal echter wel nog jaren duren voor de nieuwe behandelingen op punt staan. Wie vragen heeft rond dit en ander medisch gericht onderzoek, kan terecht op patienteninfo@vib.be.
Lees ook: Stoelgangtest om dikkedarmkanker op te sporen is enorm succes