Doorbraak in onderzoek naar darmkanker

getty_darmen_darmkanker_2023.jpg

nieuws Dikkedarmkanker is de derde meest voorkomende vorm van kanker, en aangezien anti-kankertherapieën relatief weinig efficiënt blijken, is het ook de vierde meest dodelijke vorm van kanker. Onderzoekers aan de Universiteit Gent hebben nu een nieuw mechanisme ontdekt dat darmkanker veroorzaakt. Deze inzichten openen niet alleen deuren voor nieuwe behandelingen, ze bieden zelfs perspectieven om de ziekte te voorkomen.

Dikkedarmkanker, ook wel colorectale kanker genoemd, ontstaat in de cellen van de darmwand. Die epitheelcellen kunnen muteren en ontwikkelen tot een colorectaal carcinoom. Onderzoeksgroepen van het VIB-UGent Centrum voor Infammatieonderzoek hebben de moleculaire mechanismen van de ziekte bestudeerd en ontdekten een cruciale rol voor het eiwit Zeb2. 

“Zeb2 destabiliseert de integriteit van de darmwand waardoor bacteriën het weefsel kunnen binnendringen en ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Dat zorgt voor een abnormale deling van epitheelcellen, wat uiteindelijk leidt tot de ontwikkeling van kwaadaardige darmtumoren”, zo luidt het persbericht.

Kiemvrije muisfaciliteit
Prof. Lars Vereecke (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek/CRIG): “Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de microben in onze darmen een centrale rol spelen bij de menselijke gezondheid en het ontstaan van ziekten. Veel ziekten gaan gepaard met duidelijke verschuivingen in de samenstelling van het microbioom, waaronder ook dikkedarmkanker. Om te bewijzen dat veranderingen in het microbioom bijdragen aan de ziekte, zijn functionele studies bij muizen vereist. Onlangs hebben we de eerste Belgische kiemvrije muisfaciliteit opgericht aan de Universiteit Gent, waar we muizen in volledig steriele  omstandigheden grootbrengen. Hiermee konden we bewijzen dat het verwijderen van alle darmmicroben de ontwikkeling van dikkedarmkanker bij muizen voorkomt. Bovendien konden we aantonen dat we door de activiteit van specifieke immuuncellen te moduleren ook de ontwikkeling van kanker kunnen onderdrukken.” 
Nieuwe behandelingen voor darmkankerpatiënten 
Zijn collega Prof. Geert van Loo voegt er dit aan toe: “De abnormale Zeb2-expressie werd ook vastgesteld in menselijke colorectale tumorcellen, wat de klinische betekenis van ons model voor menselijke patiënten onderstreept. Onze resultaten zijn belangrijk vanuit wetenschappelijk oogpunt omdat ze ons helpen begrijpen waarom en hoe colorectale kanker zich ontwikkelt. Maar deze kennis heeft ook therapeutische implicaties en suggereert dat het manipuleren van het microbioom of het onderdrukken van specifieke immuuncomponenten effectieve strategieën kunnen zijn voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingsopties voor darmkanker.”

Het zal echter wel nog jaren duren voor de nieuwe behandelingen op punt staan. Wie vragen heeft rond dit en ander medisch gericht onderzoek, kan terecht op patienteninfo@vib.be.

Bronnen:
www.nature.com
www.kanker.be
www.vib.be
www.uzgent.be

Lees ook: Stoelgangtest om dikkedarmkanker op te sporen is enorm succes

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram