Kanker en voeding: Kan je kankercellen uithongeren door geen suiker of koolhydraten te eten?

Laatst bijgewerkt: maart 2022
123-h-kanker-suiker-02-22.jpg

dossier Evenals alle andere cellen in ons lichaam gebruiken kankercellen glucose als energiebron. Te veel suiker is voor niemand goed, maar er is geen enkel bewijs dat suiker minderen enig voordeel biedt op het verloop van deze ziekte en ze afremt. 

Aangezien kankercellen veel sneller groeien dan gezonde lichaamscellen slokken ze enorme hoeveelheden glucose op waardoor de rest van ons lichaam moeite heeft om aan energie te geraken of zelfs een tekort kent. Dat is de reden waarom mensen die kanker hebben over het algemeen ook gewicht verliezen. 

Toch heeft het geen zin om suikers en koolhydraten uit de voeding van kankerpatiënten te schrappen en dat om volgende redenen: 
  • kankercellen zijn supersnel en slagen erin om zelfs kleine hoeveelheden beschikbare glucose op te slorpen, nog voor onze andere cellen de kans krijgen om die op te nemen;
  • indien er onvoldoende suikers en koolhydraten opgenomen worden via onze voeding is ons lichaam in staat om zowel van vetten als eiwitten glucose te maken. Dus zelfs als de suikeropname beperkt wordt, slagen de kankercellen er toch in om zich met glucose te voeden. Dit werd aangetoond in een onderzoek waarbij kankerpatiënten een koolhydraatarm dieet volgden en toch geen verlaagde bloedglucosespiegel vertoonden. 
  • het kan voor een kankerpatiënt sowieso al lastig zijn om voldoende calorieën op te nemen. Daarom is het schrappen van suiker en koolhydraten in het eetpatroon niet alleen zinloos maar zelfs gevaarlijk, want kankerpatiënten hebben net extra energie nodig. 

Bronnen
'Voeding is geen medicijn' - 'Kijk uit voor nitribullsh*t & trap niet in de dieetvalkuil' van Dr. Joshua Wolrich (als arts verbonden aan de National Health Service in London). 
https://www.uzleuven.be/nl/endocrinologie/voeding-en-dieet/mag-je-als-kankerpatient-nog-suiker-eten


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram