Kanker en voeding: Kan je kankercellen uithongeren door geen suiker of koolhydraten te eten?

123-h-kanker-suiker-02-22.jpg

dossier Evenals alle andere cellen in ons lichaam gebruiken kankercellen glucose als energiebron. Te veel suiker is voor niemand goed, maar er is geen enkel bewijs dat suiker minderen enig voordeel biedt op het verloop van deze ziekte en ze afremt. 

Aangezien kankercellen veel sneller groeien dan gezonde lichaamscellen slokken ze enorme hoeveelheden glucose op waardoor de rest van ons lichaam moeite heeft om aan energie te geraken of zelfs een tekort kent. Dat is de reden waarom mensen die kanker hebben over het algemeen ook gewicht verliezen. 

Toch heeft het geen zin om suikers en koolhydraten uit de voeding van kankerpatiënten te schrappen en dat om volgende redenen: 
  • kankercellen zijn supersnel en slagen erin om zelfs kleine hoeveelheden beschikbare glucose op te slorpen, nog voor onze andere cellen de kans krijgen om die op te nemen;
  • indien er onvoldoende suikers en koolhydraten opgenomen worden via onze voeding is ons lichaam in staat om zowel van vetten als eiwitten glucose te maken. Dus zelfs als de suikeropname beperkt wordt, slagen de kankercellen er toch in om zich met glucose te voeden. Dit werd aangetoond in een onderzoek waarbij kankerpatiënten een koolhydraatarm dieet volgden en toch geen verlaagde bloedglucosespiegel vertoonden. 
  • het kan voor een kankerpatiënt sowieso al lastig zijn om voldoende calorieën op te nemen. Daarom is het schrappen van suiker en koolhydraten in het eetpatroon niet alleen zinloos maar zelfs gevaarlijk, want kankerpatiënten hebben net extra energie nodig. 

Bronnen
'Voeding is geen medicijn' - 'Kijk uit voor nitribullsh*t & trap niet in de dieetvalkuil' van Dr. Joshua Wolrich (als arts verbonden aan de National Health Service in London). 
https://www.uzleuven.be/nl/endocrinologie/voeding-en-dieet/mag-je-als-kankerpatient-nog-suiker-eten

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram