Aurora: internationaal onderzoek naar hoe en waarom borstkanker uitzaait

123-h-borst-screening-thermografie-02-19.jpg

nieuws In België krijgt 1 op 8 vrouwen borstkanker. Bij een uitgezaaide vorm verspreidt de kanker zich naar andere delen van het lichaam, wat de ziekte veel moeilijker te behandelen maakt. AURORA, een internationaal academisch onderzoeksprogramma, moet daar verandering in brengen. 

"Begrijpen waarom sommige borstkankers terugkeren en zich verspreiden terwijl andere genezen, is de sleutel tot het ontwikkelen van behandelingsstrategieën die het genezingspercentage zullen verhogen. AURORA wil dit doel bereiken door een diepgaande moleculaire analyse van een staal van de borsttumor en een staal van een ander orgaan," verklaart Dr. Philippe Aftimos, mede-onderzoeker van het AURORA programma en hoofd van de klinische studieontwikkeling aan het Instituut Jules Bordet (Brussel).

Lees ook: 10.000 vrouwen gezocht voor onderzoek om borstkankerscreening in de toekomst te personaliseren

Voortzetting van het onderzoek
Meer dan 1100 patiënten nemen reeds deel aan dit Europese onderzoeksprogramma, dat de ‘GPS voor uitgezaaide borstkanker’ wordt genoemd. De eerste resultaten zijn bemoedigend, maar nu Pink October in volle gang is, luiden onderzoekers van de Breast International Group (BIG), de initiatiefnemers van AURORA, de alarmbel. Er is dringend behoefte aan betere behandelingen voor deze patiënten, en daarvoor moet het onderzoek worden voortgezet en gefinancierd.

"Het is waar dat we veel vooruitgang hebben geboekt. Met de meeste vrouwen met borstkanker gaat het nu goed omdat ze steeds meer gerichte behandelingen krijgen. Het publiek denkt daarom dat de ziekte bijna onder controle is, maar dat is niet waar. De vooruitgang doet zich vooral voor bij borstkanker die in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd. Als de kanker eenmaal is uitgezaaid naar andere organen of terugkomt, hebben artsen de patiënten veel minder opties te bieden. Het is onze plicht om het onderzoek te blijven promoten," zegt Dr Martine Piccart, medisch oncoloog en wetenschappelijk directeur van het Instituut Jules Bordet.

Lees ook: Doorbraak in techniek voor borstreconstructie

Op 13 oktober, ter gelegenheid van de Internationale dag ter bewustmaking van uitgezaaide borstkanker, kan je deelnemen aan het webinar “Ik heb uitgezaaide borstkanker, wat is mijn toekomst?”. Het is gratis, maar registreren is wel verplicht. Dat kan hier.

Meer informatie over AURORA in onderstaand filmpje.

Bronnen:

https://www.think-pink.be
https://www.bordet.be
https://www.bigagainstbreastcancer.org

auteur: Aurélia Dubuc, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2021
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram