Mamma CT: pijnloos borstonderzoek ter vervanging van een mammogram

Laatst bijgewerkt: oktober 2021
123-dr-scan-mammogr-borstca-03-19.png

nieuws Veel vrouwen staan niet te popelen voor een borstonderzoek, omdat een mammogram onaangenaam en soms best pijnlijk is. Duitse radiologen hebben daarom de Mamma CT ontwikkeld, wat niet alleen comfortabeler aanvoelt, maar ook nauwkeuriger resultaten oplevert. Zo kan het zelfs voorstadia van tumoren aantonen.


De Mamma CT werkt zonder enige compressie en produceert 3D-beelden van de borst, waardoor het borstonderzoek niet alleen pijnloos is, maar ook gedetailleerder gezien de beelden een zeer hoge resolutie hebben. De stralingsdosis vergelijkbaar met die van de gangbare toestellen, maar de onderzoekstijd aanzienlijk korter: amper 12 seconden. 

Lees ook: 10.000 vrouwen gezocht voor onderzoek om borstkankerscreening in de toekomst te personaliseren

In het Journal of Oncology Translational Research staat: “Door zijn robuustheid, korte onderzoekstijd, hoge resolutie van 0,15 mm op isotrope wijze, groot comfort en mogelijkheid om contrastvloeistof te gebruiken, vult hij het grote gat tussen conventionele mammografie, tomosynthese, contrast-mammografie (TiCEM) en MRI. Bovendien heeft het toestel de potentie om ook patiënten met borstimplantaten te checken – borsten en implantaten in éénzelfde onderzoek - zonder enig compromis in gevoeligheid of nauwkeurigheid of risico op beschadiging van de implantaten. De mamma-CT kan zelfs worden gebruikt als een 3D-beeldvormingsinstrument met hoge resolutie voor een klassieke galactrografie, een volledig nieuwe manier voor het diagnosticeren van intraductale tumoren, zoals papillomen. Dat maakt het een van de grootste uitvindingen in de senologische diagnostiek van de laatste jaren.”

Lees ook: Slaap je beter wel of beter niet met een beha aan?

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft sinds 12 oktober als eerste zorginstelling van Nederland een Mamma CT in gebruik. "Het apparaat ziet eruit als een groot bed en bevat een opening waar de borst in kan", vertelt radioloog Martin Wasser. “We hebben al veel ideeën op de plank liggen voor verschillende studies met de Mamma CT”, voegt collega-radioloog Nora Voormolen toe. In eerste instantie zullen de radiologen onderzoeken voor welke vrouwen en voor welke vraagstellingen Mamma CT het meest geschikt is.

Na publicatie van een artikel ter introductie van het toestel stond de telefoon roodgloeiend, zo meldt LUMC, maar de Mamma CT is nog niet beschikbaar voor iedereen. En ook in België is het nog even wachten op meer nieuws.

Bronnen:
https://www.lumc.nl
https://www.rtlnieuws.nl
https://www.hilarispublisher.com

Lees ook: Genetische test kan veel borstkankerpatiënten chemotherapie besparen


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram