kanker

‘Kankerbarometer’ waarschuwt voor stijgend aantal diagnoses

nieuws 2/02/2022

“In 2022 krijgen meer dan 70.000 Belgen een kankerdiagnose en tegen 2030 zullen dat er jaarlijks meer dan 80.000 zijn. Met dik 28.000 sterfgevallen per jaar is kanker dan ook meer dan ooit een prioriteit voor de volksgezondheid,” aldus Stichting tegen Kanker, die de Kankerbarometer lanceerde, een lijvig rapport.

lees meer »

Wat kunnen postbiotica doen voor onze gezondheid?

boeken/interviews 3/12/2021

Kim De Paepe, postdoctoraal onderzoeker bij het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie aan UGent, legt uit wat postbiotica precies zijn en hoe ze niet alleen kunnen bijdragen aan onze gezondheid, maar ook specifieke westerse beschavingsziektes kunnen bestrijden.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Immunotherapie tegen kanker: hoe werkt het?

Immunotherapie tegen kanker: hoe werkt het?
dossier 16/12/2021

Immunotherapie is een verzamelnaam voor behandelingen die het afweersysteem van de patiënt stimuleren om kanker aan te vallen. De therapie richt zich dus niet rechtstreeks tot de kankercellen zelf, zoals chemo- of radiotherapie, maar werkt samen met het eigen immuunsysteem.

lees meer »

PSA-test voor opsporing van prostaatkanker

PSA-test voor opsporing van prostaatkanker
dossier 13/12/2021

Een PSA-test is een bloedtest waarmee men prostaatkanker kan opsporen. Als het PSA of het prostaatspecifiek antigen verhoogd is in het bloed, kan dat wijzen op prostaatproblemen. Je arts zal nagaan wat precies de stijging van het PSA veroorzaakt, want het PSA-niveau is afhankelijk van een aantal factoren.

lees meer »

Zorgt bluetooth voor schadelijke straling?

nieuws 25/11/2021

De opkomst van bluetooth-technologie, gebruikt om toestellen op korte afstand met elkaar te verbinden zonder vervelende kabels, zorgt ook voor vragen rond mogelijke effecten van de elektromagnetische straling, uitgezonden door de apparaten, op onze gezondheid.

lees meer »

Wat is het verschil tussen probiotica en postbiotica?

boeken/interviews 3/12/2021

Prebiotica zijn stoffen die de groei van probiotica in het lichaam bevorderen. Maar wat is het verschil tussen probiotica en postbiotica? We vroegen het aan Dr. Kim De Paepe, postdoctoraal onderzoeker bij het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie aan UGent.

lees meer »

Hoe gaat stamceldonatie in zijn werk?

Hoe gaat stamceldonatie in zijn werk?
dossier 13/10/2021

Bij stamceltherapie zoekt men naar nieuwe stamcellen die defecte of afwezige cellen in het lichaam van de patiënt kunnen vervangen. Stamceltherapie is eigenlijk een laatste redmiddel dat men inzet als andere behandelingen niet aanslaan. Geschikte donorcellen zijn echter niet makkelijk te vinden.

lees meer »

Borstkanker bij mannen

Borstkanker bij mannen
dossier 5/10/2021

Veel mensen staan er niet bij stil dat borstkanker ook bij mannen kan voorkomen, maar jaarlijks worden in België een honderdtal mannen behandeld voor borstkanker.

lees meer »

Is vis met spinazie kankerverwekkend?

nieuws 6/10/2021

In vis zitten secundaire amines en in spinazie zit veel nitraat. Nitraat wordt door enzymen in het speeksel en door bacteriën in het darmkanaal omgezet in nitriet dat vervolgens met secundaire aminen kan reageren tot schadelijke nitrosamines. Kunnen we die combinatie dan beter uit ons menu schrappen?

lees meer »

Kunnen antibiotica de kans op darmkanker verhogen?

nieuws 30/08/2021

Dat er een link is tussen onder andere voeding, alcoholgebruik en overgewicht (obesitas) en darmkanker is alom geweten, maar wat met antibiotica? Kan het toedienen van antibiotica zo storend zijn voor de darmflora (microbiota) dat het de ontwikkeling van colorectale kanker bevordert?

lees meer »

Kan aspirine kanker voorkomen?

Kan aspirine kanker voorkomen?
dossier 2/12/2021

Dagelijks preventief aspirine slikken kan de kans op verschillende soorten kanker verkleinen bij mensen van middelbare leeftijd, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Als je dagelijks aspirine inneemt, kan je namelijk ernstige bijwerkingen ervaren.

lees meer »

Longkanker: het belang van preventie en opsporing

nieuws 10/02/2023

Met ongeveer 1,8 miljoen sterfgevallen per jaar is longkanker niet alleen de meest voorkomende, maar ook de dodelijkste kanker wereldwijd. En de ziekte rukt op: tegen 2030 zullen er 2,45 miljoen mensen per jaar sterven aan longkanker.

lees meer »

Minder kankerdiagnoses in 2020, maar dat is geen goed nieuws

nieuws 5/07/2021

Volgens Stichting Kankerregister, dat de impact van COVID-19 op het aantal kankerdiagnoses in kaart bracht, zijn in 2020 6% minder kankerdiagnoses gesteld dan in 2019. Geen goed nieuws, want dat komt neer op naar schatting 4.000 ontbrekende diagnoses. Al is de inhaalbeweging intussen wel ingezet, zo meldt Stichting tegen Kanker.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram

Wat denk jij?

Ons lichaam heeft een 2e vaatstelsel

  • nee, het bloedstelsel alleen
  • ja, het bloedstelsel én het lymfestelsel