kanker

Waarom is borstkanker zo moeilijk uit te roeien?

video 5/10/2022

Hoewel de wetenschap niet stil staat en er onderzoek wordt gedaan naar beloftevolle behandelingen, krijgt 1 op de 10 vrouwen ooit borstkanker. Oncoloog Hans Wildiers (KU Leuven) legt uit hoe dat komt en waarom het zo moeilijk is om dat aantal te doen dalen.

lees meer »

Kan je keelkanker krijgen van orale seks?

Kan je keelkanker krijgen van orale seks?
dossier 27/09/2022

Orale seks verhoogt het risico op bepaalde vormen van hoofd- en halskanker. Een besmetting met een Humaan Papillomavirus (HPV) dat door orale seks in de keelholte terechtkomt, zou verantwoordelijk zijn voor een kwart van de gevallen van keelkanker in het achterste deel van de mond-keelholte (orofaryngeale kanker).

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Wat zijn mogelijke oorzaken van kanker?

Wat zijn mogelijke oorzaken van kanker?
dossier 22/09/2022

Waarom de ene persoon kanker krijgt en de andere niet, is niet altijd te verklaren. Wel zijn er factoren bekend, die het risico op kanker vergroten. In veel gevallen ontstaat kanker door een combinatie van deze factoren.

lees meer »

Borstkanker: nieuwe biomarker om behandeling te personaliseren

nieuws 21/06/2022

Een grote hoeveelheid vet rond de borst kan leiden tot een opeenhoping van ontstekingscellen in het borstvet. Wanneer deze macrofagen zich ophopen, vormen zij een ring rond de tumoren. Een onderzoeksteam heeft nu die kroonvormige structuren onderzocht, met opmerkelijke resultaten.

lees meer »

Longkanker: zoek snel hulp voor grotere kans op genezing

nieuws 13/05/2022

Veel longkankerpatiënten vinden dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun ziekte, en zoeken daarom vaak te laat hulp. Dat maakt longkanker een van de meest dodelijke kankers. Toch ligt roken niet altijd aan de basis. Bij 20 procent van de longkankerpatiënten is er een andere oorzaak.

lees meer »

Is “voorbruinen” onder de zonnebank een goed idee?

Is “voorbruinen” onder de zonnebank een goed idee?
dossier 12/05/2022

In onze westerse cultuur zien we een gebruinde huid als aantrekkelijk en zelfs als teken van goede gezondheid. Ook van zonnebanken zijn we niet vies. Ze geven ons immers al een bescheiden kleurtje, zodat we minder snel verbranden op reis. Maar klopt dat wel? En is dat wel een goed idee?

lees meer »

Kan een smartphone kanker veroorzaken?

Kan een smartphone kanker veroorzaken?
dossier 2/05/2022

Sommigen zien er geen onheil in en blijven onafscheidelijk van hun smartphone, voor anderen is het een bron van kopzorgen, want de straling van je gsm blijkt toch ook niet helemaal onschadelijk. Wat zegt de wetenschap? Kan een smartphone kanker veroorzaken?

lees meer »

Wat zijn de symptomen van mondkanker en kan je het voorkomen?

Wat zijn de symptomen van mondkanker en kan je het voorkomen?
dossier 26/04/2022

Men spreekt van mondkanker als je een kwaadaardig gezwel hebt in de mondholte, bijvoorbeeld op de lip, de tong, de mondbodem, het wangslijmvlies, het tandvlees of het gehemelte. Vanaf de leeftijd van 45 wordt de kans op mondkanker groter en het treft vaker mannen dan vrouwen.

lees meer »

Hoe herken je hersenkanker en wat zijn risicofactoren?

Hoe herken je hersenkanker en wat zijn risicofactoren?
dossier 25/04/2022

Als hersencellen zich ongecontroleerd gaan delen en groeien, ontstaat er een tumor. Een goedaardige tumor dringt niet door in het omliggende weefsel en zaait niet uit. Als hij zich in een belangrijk hersendeel bevindt, kan hij wel gevaarlijk zijn. Bij een kwaadaardige tumor spreken we van hersenkanker.

lees meer »

Doorbraak in behandeling longkanker

nieuws 13/04/2022

De combinatie van immunotherapie en chemotherapie vóór de operatie zou het risico op overlijden, maar ook op terugkeer van longkanker bij patiënten zonder uitzaaiingen aanzienlijk verminderen. Dat blijkt uit een internationale studie, uitgevoerd door het Curie-Montsouris Thorax Instituut in Parijs.

lees meer »

Kan je kanker krijgen van chips en frietjes?

dossier 23/02/2024

Tijdens het verhitten (boven 120°) van bepaalde zetmeel- of suikerrijke voedingsmiddelen kan acrylamide ontstaan, een stof die de Wereldgezondheidsorganisatie als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens klasseert.

lees meer »

Welke kankers zijn erfelijk en hoe kan men ze opsporen?

Welke kankers zijn erfelijk en hoe kan men ze opsporen?
dossier 27/02/2023

Kanker wordt veroorzaakt door bepaalde afwijkingen aan de genen. Hoewel de meeste genmutaties ongevaarlijk zijn, bestaat de kans dat sommige cellen ongecontroleerd verder delen, waardoor een kankergezwel ontstaat. Welke mutaties zijn erfelijk? En hoe kan je ze op tijd opsporen?

lees meer »

‘Kankerbarometer’ waarschuwt voor stijgend aantal diagnoses

nieuws 2/02/2022

“In 2022 krijgen meer dan 70.000 Belgen een kankerdiagnose en tegen 2030 zullen dat er jaarlijks meer dan 80.000 zijn. Met dik 28.000 sterfgevallen per jaar is kanker dan ook meer dan ooit een prioriteit voor de volksgezondheid,” aldus Stichting tegen Kanker, die de Kankerbarometer lanceerde, een lijvig rapport.

lees meer »

Wat kunnen postbiotica doen voor onze gezondheid?

boeken/interviews 3/12/2021

Kim De Paepe, postdoctoraal onderzoeker bij het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie aan UGent, legt uit wat postbiotica precies zijn en hoe ze niet alleen kunnen bijdragen aan onze gezondheid, maar ook specifieke westerse beschavingsziektes kunnen bestrijden.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram