Kanker: welke symptomen wijzen op sarcoom?

dossier

Elk jaar krijgen zo’n 1175 Belgen  te horen dat ze sarcoom hebben. Het is een relatief zeldzame ziekte die verregaande gevolgen kan hebben. Maar wat is sarcoom juist? Welke vormen zijn er? En hoe kun je de symptomen herkennen? In dit artikel zetten we de belangrijkste informatie op een rij. 

Lees ook: Wat is kanker en hoe krijg je het?

Wat is sarcoom?

Saroom is een (kanker)tumor die ontstaat in de bindweefsels van je lichaam, zoals spieren, vet, zenuwen, pezen, bloedvaten en botweefsel. Sarcomen worden als zeldzaam beschouwd omdat ze slechts 2 procent van alle kankerdiagnoses vertegenwoordigen. Hun aandeel varieert met de leeftijd: bij kinderen en adolescenten (0-19 jaar) is dat 10 procent van alle kankers, bij jongvolwassenen (20-39 jaar) nog 5 procent en bij 70-plussers maar 1 procent. 

Hoewel er ook goedaardige (benigne) sarcomen bestaan, is de meerderheid kwaadaardig (maligne). Dat wil zeggen dat ze vaak agressief zijn en een grote kans hebben om te verspreiden naar andere delen van het lichaam. 

Lees ook: Moet je je ongerust maken over een gezwel of knobbel in de hals?

Welke types bestaan er?

Getty_sarcoom_kanker_knie_2023.jpg

© Getty Images / sarcoom (knie)

Er zijn verschillende types sarcomen, afhankelijk van het weefsel waarin ze ontstaan. Enkele veelvoorkomende soorten zijn:

 • Osteosarcoom: Sarcoom dat ontstaat in de cellen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van botweefsel. Het komt meestal voor in de langgroeiende botten van ons lichaam, zoals de armen en de benen. Osteosarcoom wordt het vaakst vastgesteld bij tieners en jongvolwassenen.
 • Liposarcoom: Sarcoom dat ontstaat in het vetweefsel. Dit type kan zich diep in het lichaam vormen, waardoor het soms moeilijk te herkennen is. Meestal wordt liposarcoom ontdekt in de dijen of in de buikholte.
 • Leiomyosarcoom: Sarcoom dat ontstaat in de gladde spieren. Gladde spiercellen bevinden zich in verschillende organen en weefsels van het lichaam, zoals de baarmoeder, de darmen, de bloedvaten en sommige andere organen.
 • Rhabdomyosarcoom: Dit type sarcoom komt het meest voor bij kinderen en ontstaat in de skeletspieren. Het is van cruciaal belang om bij kinderen de symptomen vroegtijdig te herkennen.
 • Synoviaalsarcoom:  Sarcoom dat ontstaat in de gewrichten, zoals knieën en armen. Dit type kan problemen veroorzaken met beweging en mobiliteit.
 • Angiosarcoom: Sarcoom dat ontstaat in de bloedvaten of lymfevaten. Het zijn agressieve tumoren die snel kunnen groeien en zich kunnen verspreiden naar andere delen van het lichaam, wat het behandelen ervan bemoeilijkt.


  Lees ook: Hoe herken je een snelgroeiende tumor in bloed- of lymfevaten (angiosarcoom)?

  Wat veroorzaakt sarcoom?

  De precieze oorzaken van sarcomen zijn nog niet gekend, maar er zijn wel verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van deze tumoren: 

  • Genetische predispositie: Een van de belangrijkste factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van sarcomen is een genetische predispositie. Sommige mensen erven bepaalde genen die hen vatbaarder maken voor het ontwikkelen van deze tumoren.
  • Blootstelling aan straling: Blootstelling aan bepaalde vormen van straling, zoals ioniserende straling, kan het risico op het ontwikkelen van sarcomen verhogen. Dit kan voorkomen bij mensen die radiotherapie hebben ondergaan voor de behandeling van andere vormen van kanker.
  • Genetische mutaties: Sommige sarcomen ontstaan door genetische mutaties die optreden tijdens het leven van een persoon. Deze mutaties kunnen het normale functioneren van cellen verstoren en leiden tot ongecontroleerde groei van weefsel.
  • Erfelijkheid: Hoewel sarcomen meestal niet erfelijk zijn, kunnen bepaalde genetische aandoeningen, zoals het Li-Fraumeni-syndroom, het risico op het ontwikkelen van deze tumoren verhogen.

  Lees ook: Wat zijn mogelijke oorzaken van kanker?

  Wat zijn de symptomen?

  Sarcomen kunnen verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van hun locatie en grootte: 

  • Zwelling of knobbeltjes: Een van de meest voorkomende symptomen van sarcomen is het optreden van een ongewone zwelling of knobbel op de plaats van de tumor. Dit kan soms pijnlijk zijn en kan groter worden naarmate de tumor groeit.
  • Pijn en gevoeligheid: Sommige sarcomen kunnen pijn en gevoeligheid veroorzaken op de plaats van de tumor. Dit kan het gevolg zijn van druk op nabijgelegen weefsels of zenuwen.
  • Beperkte beweging: In gevallen waarin de tumor zich dicht bij een gewricht bevindt, kan het de beweging van dat gewricht beperken en stijfheid veroorzaken.
  • Vermoeidheid en gewichtsverlies: In latere stadia van de ziekte kunnen algemene symptomen zoals vermoeidheid en onverklaarbaar gewichtsverlies optreden.

  Lees ook: Mogelijke tekenen en signalen van kanker

  Wanneer moet je een arts raadplegen?

  Hoe vroeger sarcoom gedetecteerd wordt, hoe groter het succes van de behandeling. Als je enige symptomen ervaart die op sarcoom kunnen wijzen, aarzel dan niet om een arts te raadplegen voor een grondig onderzoek:

  1. Hou veranderingen in de gaten: Let goed op eventuele veranderingen in je lichaam, zoals zwellingen of knobbels die niet verdwijnen.
  2. Aanhoudende pijn: Als je last hebt van aanhoudende pijn die niet verbetert met de tijd, is het verstandig om medische hulp in te roepen.
  3. Veranderingen in mobiliteit: Als je problemen ondervindt met beweging of merkt dat je gewrichten stijf aanvoelen, neem dan geen risico en laat het onderzoeken.

  Lees ook: Hoe groot is de kans dat je kanker krijgt?

  Hoe wordt sarcoom behandeld?

  De behandeling van sarcomen hangt af van verschillende factoren, waaronder het type sarcoom, de locatie en het stadium van de ziekte. Mogelijkheden zijn chirurgie, bestralingstherapie, chemotherapie of een combinatie van die behandelingen. 

  Hoe kan je het risico op sarcoom verkleinen?

  Hoewel het niet altijd mogelijk is om sarcomen volledig te voorkomen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het risico te verminderen.

  • Gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl, met inbegrip van regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en het vermijden van tabak en overmatig alcoholgebruik, kan het risico op verschillende vormen van kanker verminderen.
  • Zonbescherming: Bij bepaalde vormen van sarcomen, zoals angiosarcomen, kan blootstelling aan zonlicht een risicofactor zijn. Zorg dus voor voldoende zonbescherming.
  • Medische opvolging: Als je een genetische aandoening hebt die het risico op sarcomen verhoogt, is het belangrijk om regelmatig bij een arts op controle te gaan en eventuele symptomen onmiddellijk te laten onderzoeken.

  Lees ook: 15 tips om je risico op kanker te verlagen

  Bronnen:
  https://www.kanker.be
  https://www.lumc.nl
  https://www.kanker.nl


  auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
  Laatst bijgewerkt: augustus 2023

  Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

  eenvoudig terug uit te schrijven
  Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
  volgopfacebook

  volgopinstagram