De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
Verschillende media berichtten de voorbije weken over een mogelijk verband tussen de anticonceptiepil en depressie. Uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen gepubliceerd in JAMA Psychiatry zou namelijk blijken dat de pil en andere hormonale anticonceptie zoals het hormoonspiraaltje de kans op een depressie zou verhogen, vooral dan bij jongeren en in het begin van de behandeling.
Vrouwen die medicijnen tegen epilepsie, tuberculose of hiv, of die sint-janskruid gebruiken, moeten extra opletten bij het gebruik van de morning-afterpil. Dit geldt ook als deze middelen in de afgelopen 4 weken zijn gebruikt. Dat zegt het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.
Het antwoord op die vraag is: dat is afhankelijk van het soort hormonale anticonceptief. Sommige vormen van hormonale anticonceptie hebben een gunstig effect op acne, andere kunnen acne uitlokken of verergeren.
Als u het vervelend vindt om op vakantie of op kamp menstruatie te hebben, dan bestaan er verschillende methoden om dat te voorkomen, afhankelijk van de anticonceptiemethode die u gebruikt.
Vrouwen met overgewicht die de pil slikken, hebben een dertig maal grotere kans op trombose in het hoofd dan vrouwen met een normaal gewicht die de pil niet nemen. Dit blijkt uit een studie van AMC-onderzoekers in het Amerikaanse tijdschrift JAMA Neurology
Nieuw onderzoek bevestigt dat het gebruik van orale anticonceptie tijdens of kort voor de zwangerschap niet leidt tot ernstige aangeboren afwijkingen bij de baby. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde naar aanleiding van een Deense studie ;
Vrouwen die vanwege trombose of een longembolie bloedverdunners gebruiken, hoeven niet te stoppen met het slikken van de pil. Het gelijktijdig gebruik van de anticonceptiepil of andere hormoonmedicatie én bloedverdunners leidt namelijk niet tot meer bloedstolsels.
Een op de vijf vrouwen is niet tevreden over haar huidige voorbehoedsmiddel. Dat blijkt uit een online onderzoek bij een duizendtal vrouwen tussen 18 en 35 op vraag van het farmaceutische bedrijf MSD.
Het pessarium of diafragma is een rond kapje uit rubber of siliconen dat over de baarmoederhals in de vagina wordt geplaatst voor het vrijen. Als anticonceptiemiddel is het minder betrouwbaar dan de hormonale voorbehoedsmiddelen.
Zodra je stopt met de pil of andere hormonale anticonceptie kan je zwanger worden in de eerste normale cyclus zonder pil. Dat de pil je vruchtbaarheid zou verminderen, is onjuist. Ook na het verwijderen van het spiraaltje of het hormoonspiraaltje, kan je meteen zwanger worden.
Verschillende vormen van anticonceptie beschermen u tegen zwangerschap met behulp van hormonen die beletten dat u een eisprong krijgt. Er komt dus geen eitje vrij uit uw eierstokken.
Gebruik je hormonale anticonceptie (pil, pleister, ring), dan heb je, vooral tijdens het eerste jaar, een iets verhoogde kans op bloedklonters in een ader, meestal in het onderbeen (diepe veneuze trombose, DVT).
Ongeveer 5 à 6 weken na een abortus of spontane miskraam zal de menstruatie weer op gang komen, soms iets vroeger of later. Dan kunt u weer zwanger worden. Opgelet: artsen raden geslachtsgemeenschap in de eerste twee weken na de behandeling af in verband met mogelijke infecties.
De eerste menstruatie na de bevalling kan vanaf 6 weken weer op gang komen. Ongeveer 2 weken voordat u uw maandstonden heeft, vindt de eisprong plaats. Ongeveer 4 weken na de bevalling bent u dus weer vruchtbaar en kunt u alweer zwanger worden.
Vrouwen die als twintiger de pil nemen, lopen veel minder risico om op latere leeftijd baarmoederkanker te krijgen. Uit een onderzoek in The Lancet Oncology blijkt dat elke vijf jaar dat een vrouw de pil slikt, de kans op de ziekte met 25 procent afneemt.
De nieuwste anticonceptiepillen zijn minder veilig dan de pillen uit de jaren 70 en 80. Dat blijkt uit een studie die vandaag in het gezaghebbende vaktijdschrift BMJ verschijnt.
De NFP-methode ook wel sympto-thermale methode voor natuurlijke geboorteregeling maakt gebruik van de veranderingen van de lichaamstemperatuur en het slijm van de baarmoederhals als methode van geboorteregeling.
Leidt de anticonceptiepil tot libidoverlies? En zet vrijen met een condoom een domper op het seksgenot? Geen van beide vragen is met ja of neen te beantwoorden.
Jonge vrouwen tot en met 20 jaar moeten minder betalen voor een anticonceptiemiddel. Bedoeling van de maatregel is om de toegang tot voorbehoedsmiddelen te verbeteren en zo ongewenste zwangerschappen bij jongeren voorkomen.
Noodanticonceptiemiddelen, ook bekend als morning-afterpil, zijn geschikt voor alle vrouwen, ongeacht het lichaamsgewicht, zo luidt de aanbeveling van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).
Volgens een nieuwe studie in The Journal of Cancer Research kan de combinatiepil met een hoge dosis oestrogeen de kans op borstkanker doen stijgen met 50% bij vrouwen jonger dan 50 jaar.
Het aantal pilgebruiksters in Nederland is in de afgelopen tien jaar gedaald. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het gebruik van het spiraaltje de laatste jaren is toegenomen van 4 procent (2003) naar 12 procent (2012).
Volgens het Lareb, het instituut dat de bijwerkingen van medicijnen bijhoudt, zijn er in Nederland sinds 1987 mogelijk 27 vrouwen overleden aan de bijwerkingen van de Diane-35 hormonenpil.
Iedereen weet dat niet alle voorbehoedmiddelen even betrouwbaar zijn. Een methode die als zeer effectief kan worden beschouwd is de sterilisatie van de vrouw. Hierbij worden de eileiders afgesloten. Daardoor kan de eicel zich niet meer naar de baarmoeder toe bewegen.
In de Verenigde Staten hebben 2000 vrouwen een schadeclaim ingediend tegen de producent van de vaginale anticonceptiering NuvaRing omdat die ring volgens hen mogelijk dodelijke bloedklonters (veneuze trombo-embolie of VTE) veroorzaakt.
De anticonceptiepil kan vrouwen in een vaste relatie jaloerser maken. Ook vinden hun mannen ze waarschijnlijk minder aantrekkelijk dan wanneer ze de pil links zouden laten liggen.
Jonge vrouwen tot en met 20 jaar krijgen sinds 1 mei 2004 een extra tegemoetkoming in de prijs van bepaalde contraceptiva. De tegemoetkoming bestaat niet enkel voor contraceptiepillen maar ook voor andere middelen zoals pleisters, spiraaltjes, implantaten ...