anticonceptie

Anticonceptie bij jongeren stijgt maar pilgebruik daalt

nieuws 9/12/2016

Het anticonceptiegebruik bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd (15-49 jaar) is de voorbije tien jaar toegenomen met 6%. Bij jongeren (15-21 jaar) is het anticonceptiegebruik verdubbeld. Het pilgebruik daalt ten voordele van langdurige anticonceptie.

lees meer »

Pil verhoogt mogelijk kans op een depressie

nieuws 5/11/2016

Verschillende media berichtten de voorbije weken over een mogelijk verband tussen de anticonceptiepil en depressie. Uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen gepubliceerd in JAMA Psychiatry zou namelijk blijken dat de pil en andere hormonale anticonceptie zoals het hormoonspiraaltje de kans op een depressie zou verhogen, vooral dan bij jongeren en in het begin van de behandeling.

lees meer »

Morning-afterpil niet combineren met sommige geneesmiddelen

Morning-afterpil niet combineren met sommige geneesmiddelen
nieuws 1/10/2016

Vrouwen die medicijnen tegen epilepsie, tuberculose of hiv, of die sint-janskruid gebruiken, moeten extra opletten bij het gebruik van de morning-afterpil. Dit geldt ook als deze middelen in de afgelopen 4 weken zijn gebruikt. Dat zegt het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

lees meer »

Overgewicht en de pil geeft vaker trombose

nieuws 30/04/2016

Vrouwen met overgewicht die de pil slikken, hebben een dertig maal grotere kans op trombose in het hoofd dan vrouwen met een normaal gewicht die de pil niet nemen. Dit blijkt uit een studie van AMC-onderzoekers in het Amerikaanse tijdschrift JAMA Neurology

lees meer »

Niet méér aangeboren afwijkingen bij anticonceptiepil

nieuws 16/03/2016

Nieuw onderzoek bevestigt dat het gebruik van orale anticonceptie tijdens of kort voor de zwangerschap niet leidt tot ernstige aangeboren afwijkingen bij de baby. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde naar aanleiding van een Deense studie ;

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Combinatie van de pil en bloedverdunners is veilig

Combinatie van de pil en bloedverdunners is veilig
nieuws 9/02/2016

Vrouwen die vanwege trombose of een longembolie bloedverdunners gebruiken, hoeven niet te stoppen met het slikken van de pil. Het gelijktijdig gebruik van de anticonceptiepil of andere hormoonmedicatie én bloedverdunners leidt namelijk niet tot meer bloedstolsels.

lees meer »

10 vragen over het pessarium of diafragma

10 vragen over het pessarium of diafragma
dossier 3/12/2015

Het pessarium of diafragma is een rond kapje uit rubber of siliconen dat over de baarmoederhals in de vagina wordt geplaatst voor het vrijen. Als anticonceptiemiddel is het minder betrouwbaar dan de hormonale voorbehoedsmiddelen.

lees meer »

Anticonceptiepil voorkomt baarmoederkanker

nieuws 2/09/2015

Vrouwen die als twintiger de pil nemen, lopen veel minder risico om op latere leeftijd baarmoederkanker te krijgen. Uit een onderzoek in The Lancet Oncology blijkt dat elke vijf jaar dat een vrouw de pil slikt, de kans op de ziekte met 25 procent afneemt.

lees meer »

Geboorteregeling op natuurlijke wijze

dossier 1/04/2015

De NFP-methode ook wel sympto-thermale methode voor natuurlijke geboorteregeling maakt gebruik van de veranderingen van de lichaamstemperatuur en het slijm van de baarmoederhals als methode van geboorteregeling.

lees meer »

Terugbetaling anticonceptiva tot 21 jaar

Terugbetaling anticonceptiva tot 21 jaar
nieuws 26/09/2014

Jonge vrouwen tot en met 20 jaar moeten minder betalen voor een anticonceptiemiddel. Bedoeling van de maatregel is om de toegang tot voorbehoedsmiddelen te verbeteren en zo ongewenste zwangerschappen bij jongeren voorkomen.

lees meer »

Verhoogt pil kans op borstkanker?

nieuws 23/08/2014

Volgens een nieuwe studie in The Journal of Cancer Research kan de combinatiepil met een hoge dosis oestrogeen de kans op borstkanker doen stijgen met 50% bij vrouwen jonger dan 50 jaar.

lees meer »

Spiraal wint terrein ten koste van pil

nieuws 31/07/2014

Het aantal pilgebruiksters in Nederland is in de afgelopen tien jaar gedaald. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het gebruik van het spiraaltje de laatste jaren is toegenomen van 4 procent (2003) naar 12 procent (2012).

lees meer »

Sterilisatie bij de vrouw

Sterilisatie bij de vrouw
dossier 2/03/2014

Iedereen weet dat niet alle voorbehoedmiddelen even betrouwbaar zijn. Een methode die als zeer effectief kan worden beschouwd is de sterilisatie van de vrouw. Hierbij worden de eileiders afgesloten. Daardoor kan de eicel zich niet meer naar de baarmoeder toe bewegen.

lees meer »

Vaginale ring (Nuvaring) verhoogt trombosekans

nieuws 2/01/2014

In de Verenigde Staten hebben 2000 vrouwen een schadeclaim ingediend tegen de producent van de vaginale anticonceptiering NuvaRing omdat die ring volgens hen mogelijk dodelijke bloedklonters (veneuze trombo-embolie of VTE) veroorzaakt.

lees meer »

Nieuwe regeling terugbetaling anticonceptiva voor jongeren

nieuws 3/10/2013

Jonge vrouwen tot en met 20 jaar krijgen sinds 1 mei 2004 een extra tegemoetkoming in de prijs van bepaalde contraceptiva. De tegemoetkoming bestaat niet enkel voor contraceptiepillen maar ook voor andere middelen zoals pleisters, spiraaltjes, implantaten ...

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram