Welke anticonceptie kunt u gebruiken na een zwangerschap?

Laatst bijgewerkt: mei 2022

nieuws De eerste menstruatie na de bevalling kan vanaf 6 weken weer op gang komen. Ongeveer 2 weken voordat u uw maandstonden heeft, vindt de eisprong plaats. Ongeveer 4 weken na de bevalling bent u dus weer vruchtbaar en kunt u alweer zwanger worden.
Vanaf tien dagen na de bevalling zijn er meestal geen medische bezwaren tegen vrijen. Als u niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden, moet u bij de eerste vrijpartij na de bevalling een anticonceptiemiddel of -methode gebruiken.

U geeft borstvoeding

1. Borstvoedings- of LAM-methode (Lactatie Amenorroe Methode)
Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap aanzienlijk verkleinen maar niet uitsluiten: de kans op zwangerschap bedraagt ongeveer 2%.
• Deze methode is alleen veilig indien u volledige borstvoeding geeft. De baby krijgt de borst op verzoek (dus niet op vaste tijden), dag en nacht, met tussenpozen van niet meer dan 6 uur. De baby krijgt geen bijvoeding, behalve eventueel een klein beetje water en vitaminen;
• Zodra u de borstvoeding vermindert, kolft, flesvoeding of bijvoeding geeft, wordt de kans op zwangerschap groter.
• Bij bloedverlies na de bevalling bent u ook bij volledige borstvoeding mogelijk weer vruchtbaar, en moet een aanvullende anticonceptiemethode gebruikt worden.
• Na 6 maanden moet u in elk geval een aanvullende methode gebruiken.

2. Condoom
U kunt een condoom (zowel mannen- als vrouwencondoom) gebruiken. Het voordeel hiervan is dat het geen hormonen bevat en de normale natuurlijke cyclus niet verstoort. Nadeel is dat het minder betrouwbaar is dan de hormonale middelen, en dat het storend kan zijn tijdens het vrijen.

3. Hormonale anticonceptie

Minipil
Wenst u hormonale anticonceptie te gebruiken, gebruik dan tijdens de eerste zes weken bij voorkeur een pil met alleen progestageen (minipil), omdat dit minder invloed heeft op de hoeveelheid borstvoeding. De hormonen van de pil komen wel in de moedermelk terecht, maar dit lijkt niet schadelijk te zijn voor het kind.

U kan hiermee starten wanneer u wilt.
- Start u binnen de 21 dagen na de bevalling, dan zijn geen bijkomende beschermingsmaatregelen nodig.
- Start u na 21 dagen, dan is aanvullende bescherming (bv. condoom) gedurende 2 dagen nodig.
• U kan ook kiezen voor een prikpil of implantatiestaafje. Begint u daarmee binnen de 21 dagen na de bevalling, dan is geen bijkomende bescherming nodig. Begint u later, dan is wel bijkomende bescherming nodig gedurende 7 dagen. Gebruik van prikpil of implantatiestaafje wordt evenwel niet aangeraden tijdens de eerste zes weken.

Combinatiepreparaat
• Het gebruik van combinatiepreparaten (pil, ring, pleister) met oestrogeen en progestageen tijdens de eerste zes weken wordt niet aangeraden. Mogelijk hebben deze combinatiepreparaten enig effect op de hoeveelheid borstvoeding.
Ook nadien wordt de combinatiepil niet aangeraden indien u volledig borstvoeding wilt geven. Als u een combinatiepil gebruikt, kan de borstvoeding namelijk iets teruglopen. Zorg dan dat u op verzoek blijft voeden om de aanmaak van melk te blijven stimuleren.
• Bovendien verhoogt de combinatiepil het risico op diepe veneuze trombose, een risico dat ook tijdens de zwangerschap flink verhoogd is.

• Indien u geen volledige borstvoeding geeft, kan u vanaf week zes wel overschakelen op de combinatiepil. Beter is zes maanden te wachten, vanwege het verhoogd risico op veneuze trombose.
• Ook de vaginale ring en hormonenpleister worden tijdens de eerste zes weken afgeraden en tot de eerste zes maanden niet aangeraden (vanwege verhoogd risico op veneuze trombose).

Spiraal
Een spiraaltje kan vier tot zes weken na de bevalling worden ingebracht, ook na een keizersnede. Tevoren moet wel worden gecontroleerd of de baarmoeder zijn oorspronkelijke formaat heeft teruggekregen, anders bestaat er een sterk verhoogde kans op uitstoting en is ook de kans dat de baarmoeder doorgeprikt wordt groter.
Een koper- of hormoonspiraaltje heeft geen invloed op de borstvoeding of de groei van het kind.


U geeft flesvoeding
Vanaf dag 21 kan u opnieuw zwanger worden en moet u anticonceptie gebruiken wanneer u vrijt.

• Wanneer u flesvoeding geeft en hormonale anticonceptie wilt gebruiken, is het aan te raden binnen twee weken na de bevalling te starten met de pil met alleen progestageen (minipil of prikpil). Start u binnen de 21 dagen na de bevalling, dan zijn geen bijkomende beschermingsmaatregelen nodig. Start u na 21 dagen, dan is aanvullende bescherming (bv. condoom) gedurende 2 dagen nodig.

• Het gebruik van combinatiemiddelen (pil, ring, pleister) met oestrogeen en progestageen tijdens de eerste zes weken wordt niet aangeraden vanwege het risico op diepe veneuze trombose, een risico dat ook tijdens de zwangerschap flink verhoogd is.

• U kan ook kiezen voor een implantatiestaafje. Begint u daarmee binnen de 21 dagen na de bevalling, dan is geen bijkomende bescherming nodig. Begint u later, dan is wel bijkomende bescherming nodig gedurende 7 dagen.

• Vier tot zes weken na de bevalling kan de huisarts een spiraaltje plaatsen, ook na een keizersnede. Tevoren moet wel worden gecontroleerd of de baarmoeder zijn oorspronkelijke formaat heeft teruggekregen, anders bestaat er een sterk verhoogde kans op uitstoting en is ook de kans dat de baarmoeder doorgeprikt wordt groter.

Bronnen
www.seksualiteit.be
www.allesoverseks.be
www.kuleuven.be/ugp/patientinfo/seksualiteit
www.inami.fgov.be/SiteCollectionDocuments/consensus_lange_tekst_20130516.pdf
www.domusmedica.be/richtlijn hormonale anticonceptie
www.bcfi.be
www.mijnvoorbehoedsmiddel.be
https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-anticonceptie
www.thuisarts.nl/anticonceptie
www.sense.info/
www.anticonceptie-online.nl/
www.anticonceptie.nl
www.spreekuurthuis.nl
www.nhs.uk/conditions/contraception-guide/Pages/contraception.aspx
http://plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill
www.asrm.org
www.borstvoeding.com
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram