Verhoogt pil kans op borstkanker?

nieuws Volgens een nieuwe studie in The Journal of Cancer Research kan de combinatiepil met een hoge dosis oestrogeen de kans op borstkanker doen stijgen met 50% bij vrouwen jonger dan 50 jaar. Toch is er volgens de onderzoekers geen reden tot paniek: borstkanker komt zelden voor bij vrouwen jonger dan 50 jaar, en een dubbel risico is dan ook nog altijd zeer klein (minder dan 1%). Dat is ongeveer vergelijkbaar met het verhoogde risico op borstkanker van één à twee glazen wijn per dag. Bovendien beschermt de pil tegen sommige andere kankers zoals eierstok- en endometriumkanker, en wordt het verhoogde risico op borstkanker niet meer vastgesteld na één jaar.

De studie ging bij een groep van 1100 vrouwen tussen 20 en 49 jaar met borstkanker na hoeveel van hen een voorschrift voor de pil hadden gekregen in het jaar voor kanker werd vastgesteld. Die groep werd vergeleken met 22.000 vrouwen zonder borstkanker.
In vergelijking met vrouwen die de pil nooit genomen hadden of langer dan een jaar geleden, hadden vrouwen die het jaar eerder wel de pil slikten ongeveer dubbel zo vaak borstkanker.

Dat verband werd vooral vastgesteld bij de klassieke trifasische combinatiepil (die zowel oestrogenen als synthetisch progestageen bevat) met matige tot hoge dosis oestrogenen of pillen met een specifiek type van progestageen (norethindrone of ethynodiol diacetate). Bij laag gedoseerde pillen met oestrogeen werd geen verband vastgesteld.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram