Spiraal wint terrein ten koste van pil

nieuws Het aantal pilgebruiksters in Nederland is in de afgelopen tien jaar gedaald. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het gebruik van het spiraaltje de laatste jaren is toegenomen van 4 procent (2003) naar 12 procent (2012). Dit gaat ten koste van de pil, hoewel deze nog steeds de meest gebruikte methode is om zwangerschap tegen te gaan. Vooral onder jonge vrouwen van 18 tot 25 jaar is deze vorm van anticonceptie populair. Ruim zes op de tien jonge vrouwen slikten vorig jaar de pil, terwijl een andere generatie steeds vaker naar het hormoonspiraaltje grijpt. Verder tonen de cijfers aan dat de sterilisatie, zowel onder mannen als vrouwen, aan terrein verliest.

Of een vrouw een voorbehoedmiddel gebruikt hangt voor een groot deel af van het al dan niet hebben van een vaste relatie. Ruim zeventig procent van de vrouwen van 18 tot 45 jaar met een partner gebruikte vorig jaar een methode van geboorteregeling. Dat cijfer is de afgelopen tien jaar gelijk gebleven. Tien procent had een kinderwens of was zwanger. Negen procent gebruikte om een andere reden geen anticonceptie.


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram