- dossierGolfelleboog: overbelastingsletsel dat niet alleen voorkomt bij golfers
- dossierAnticonceptie: koperspiraaltje en hormoonspiraaltje
- dossierGriepgevoel bij menstruatie
- nieuwsAchter de pijn: Endometriose treft naar schatting 1 op 10 vrouwen
- dossierWat is een coronarografie (coronaire angiografie)?
Welke anticonceptie kunt u gebruiken na een abortus of miskraam?
nieuws
Ongeveer 5 à 6 weken na een abortus of spontane miskraam zal de menstruatie weer op gang komen, soms iets vroeger of later. Dan kunt u weer zwanger worden. Opgelet: artsen raden geslachtsgemeenschap in de eerste twee weken na de behandeling af in verband met mogelijke infecties.
Wilt u niet zwanger worden, dan moet u een (betrouwbaar) anticonceptiemiddel gebruiken. Bespreek dat met uw huisarts of gynaecoloog.
Hormonale anticonceptie
Zowel na een abortus als een spontane miskraam in het eerste of tweede zwangerschapstrimester, zijn er geen beperkingen voor hormonale anticonceptie.
• Indien u de anticonceptiepil wilt gebruiken, dan kunt u daar, in overleg met uw arts of gynaecoloog, vanaf de vijfde dag na de ingreep mee beginnen.
• De hormoonpleister kunt u meteen gebruiken na een abortus/miskraam die plaatsvindt binnen de eerste twintig weken van de zwangerschap.
Bij een abortus/miskraam na de eerste twintig weken, kunt u met de pleister starten op de eerste dag van uw menstruatie of op dag 21 na de abortus. Gebruik in afwachting daarvan wel een condoom als u seks hebt.
• De anticonceptiering kunt u direct na een abortus/miskraam tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap plaatsen, dan bent u direct beschermd.
Bij een abortus/miskraam na de eerste drie maanden, dan moet u ring in de vierde week na de abortus/miskraam plaatsen. Wanneer u in deze vier weken geslachtsgemeenschap hebt gehad, moet u wel zeker weten dat u in de tussentijd niet zwanger bent geworden voordat u de ring plaatst.
• De prikpil kunt u direct na een abortus/miskraam plaatsen die u tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap hebt gehad.
Bij een abortus/miskraam na de eerste drie maanden, moet je de prikpil binnen achttien dagen krijgen. Krijgt u de prikpil in dit geval op een later tijdstip, dan bent u de eerste veertien dagen na toediening nog niet voldoende beschermd tegen een zwangerschap. U moet dan nog andere bescherming, zoals condooms, gebruiken. Als u in de tussentijd geslachtsgemeenschap hebt gehad, moet u zeker weten dat u in die periode niet zwanger bent geworden voordat u de prikpil laat toedienen. Een andere mogelijkheid is dat u wacht met de toediening tot je eerste normale menstruatie.
• Een implantaatstaafje kunt u binnen vijf dagen na een abortus/miskraam tijdens de eerste drie maanden laten plaatsen. Bij een abortus/miskraam na de eerste drie maanden, moet u het staafje laten plaatsen in de vierde week na de abortus/miskraam. U moet dan wel eerst uitsluiten dat u zwanger bent. U bent in beide gevallen direct beschermd tegen een zwangerschap.
Spiraaltje
• Een spiraaltje (zowel koper- als hormoonspiraaltje) kan onmiddellijk na een abortus in het eerste trimester worden ingebracht. De kans op spontane uitdrijving na een abortus in het tweede zwangerschapstrimester is waarschijnlijk iets groter.
• Bij een infectie tijdens of na een spontane miskraam of abortus, mag geen spiraaltje geplaatst worden.
Bronnen
www.seksualiteit.be
www.allesoverseks.be
www.kuleuven.be/ugp/patientinfo/seksualiteit
www.inami.fgov.be/SiteCollectionDocuments/consensus_lange_tekst_20130516.pdf
www.domusmedica.be/richtlijn hormonale anticonceptie
www.bcfi.be
www.mijnvoorbehoedsmiddel.be
https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-anticonceptie
www.thuisarts.nl/anticonceptie
www.sense.info/
www.anticonceptie-online.nl/
www.anticonceptie.nl
www.spreekuurthuis.nl
www.nhs.uk/conditions/contraception-guide/Pages/contraception.aspx
http://plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill
www.asrm.org
www.borstvoeding.com