Prikpil voor man veelbelovend, maar komt waarschijnlijk nooit op de markt

123-ac-man-prikpil-spuit-condoom-12-16.jpg

nieuws Een prikpil voor mannen blijkt voor 96 procent betrouwbaar om een zwangerschap te voorkomen, wat bijna vergelijkbaar is met de pil bij vrouwen. Maar het onderzoek, uitgevoerd onder leiding van de Wereldgezondheidsorganisatie, werd voortijdig afgebroken vanwege bijwerkingen, waardoor ze waarschijnlijk nooit op de markt zal komen.

De nieuwe prikpil werd onderzocht bij 350 gezonde mannen tussen 18 en 45 jaar die de pil gedurende één jaar gebruikten. Ze kregen om de twee maanden twee injecties toegediend. De hormonen in de pil, een combinatie van testosteron en progestageen, zorgen voor een soort uitschakeling van het voortplantingssysteem. Het aantaal zaadcellen daalde tot minder dan 1 miljoen per ml in minder dan 24 weken.

De prikpil bleek echter ernstige bijwerkingen te hebben, zoals stemmingswisselingen, spierpijn, acne en een verhoogd libido. Twintig mannen stopten daarom met het onderzoek. Uiteindelijk werd de hele studie voortijdig afgebroken. Ondanks de bijwerkingen waren 75 % van de deelnemers bereid om met de studie verder te gaan.

Volgens de onderzoekers kunnen de bijwerkingen nochtans mogelijk worden verminderd door de dosis hormonen te veranderen of de manier waarop ze worden toegediend.
De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Bronnen:
http://press.endocrine.org/doi/10.1210/jc.2016-2141
https://www.nationalezorggids.nl/kraamzorg/nieuws/34972-prikpil-voor-man-effectief-maar-komt-waarschijnlijk-nooit-op-de-markt.html


Laatst bijgewerkt: januari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram