Hoelang moet je wachten om zwanger te worden nadat je met de pil gestopt bent?

dossier Zodra je stopt met de pil of andere hormonale anticonceptie kan je zwanger worden in de eerste normale cyclus zonder pil. Dat de pil je vruchtbaarheid zou verminderen, is onjuist. Ook na het verwijderen van het spiraaltje of het hormoonspiraaltje, kan je meteen zwanger worden. Alleen bij de prikpil kan het enkele maanden duren voor je weer zwanger kan worden.

Je hoeft ook helemaal niet één of meerdere menstruaties te wachten om zwanger te worden nadat je gestopt bent met de pil of een ander hormonaal anticonceptiemiddel. Er zitten geen extra hormonen of dergelijke in je bloed. Je kan dus onmiddellijk zwanger worden.
Er bestaat geen verhoogde kans op een miskraam of misvormingen van de foetus als je onmiddellijk na het stoppen met de pil of een ander hormonaal anticonceptiemiddel zwanger wordt, ook niet als je al jaren de pil slikt.

Heel wat artsen raden wel aan te wachten tot de gewone menstruele cyclus zich hersteld heeft. Zo kan beter het begin van de zwangerschap bepaald worden, anders denk je misschien dat je zwanger bent terwijl je maandstonden enkel uitblijven omdat je net gestopt bent met de pil.

Wanneer krijg je terug menstruaties na stoppen met de pil?
• Indien je stopt met de pil nadat je de strip volledig hebt opgebruikt, zal je normaal daags daarop regels krijgen. Dit zijn nog ‘pilregels’, een zogenaamde onttrekkingsbloeding. De eerstvolgende regels die je dan krijgt zijn je natuurlijke regels. Dat duurt ongeveer 28 dagen, de tijd van een normale cyclus.
• Bij de meeste vrouwen komt de natuurlijke cyclus binnen zes tot tien weken na de pilstop weer op gang. Bij anderen duurt het langer. Een onregelmatige cyclus tot 9 maanden na een pilstop, wordt nog als normaal beschouwd. Wanneer je voor je pilgebruik een onregelmatige cyclus had, dan kan het wat langer duren voor je normale cyclus weer op gang komt.
Duurt het langer dan een jaar, dan raadpleeg je het best je huisarts of gynaecoloog.

• Gebruikte je de prikpil, dan duurt het meestal veel langer voor je menstruaties weer op gang komen. Dat kan zes maanden tot meer dan een jaar duren.

Hoe snel kan je zwanger worden?
Je bent na het stoppen met de pil (of een ander hormonaal anticonceptiemiddel) of het verwijderen van het spiraaltje meteen vruchtbaar en kan dus direct zwanger worden.
Sommige vrouwen zijn al direct tijdens de eerste cyclus na de pilstop of het verwijderen van het spiraaltje zwanger, maar bij veel vrouwen duurt het meerdere maanden. Raak dus niet in paniek als je na een half jaar nog niet zwanger bent.

Foliumzuur nemen?
Als je stopt met anticonceptie om zwanger te worden, start je het best meteen met het nemen van een supplement met foliumzuur. Foliumzuur kan geboorteafwijkingen, nl. spina bifida of openruggetje en hazenlip helpen voorkomen.
Neem dagelijks een supplement van 0,4 mg foliumzuur drie maanden voor de bevruchting en gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap.
Een foliumzuursupplement is verkrijgbaar zonder voorschrift in de apotheek.

Bronnen
www.inami.fgov.be
www.mijnvoorbehoedsmiddel.be
https://www.nhg.org
www.thuisarts.nl/anticonceptie
www.nhs.uk/conditions/contraception-guide
http://plannedparenthood.org
www.asrm.org 


Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram