Overgewicht en de pil geeft vaker trombose

nieuws Vrouwen met overgewicht die de pil slikken, hebben een dertig maal grotere kans op trombose in het hoofd dan vrouwen met een normaal gewicht die de pil niet nemen. Dit blijkt uit een studie van AMC-onderzoekers in het Amerikaanse tijdschrift JAMA Neurology.

De studie is gedaan omdat overgewicht de kans op trombose vergroot op veel plaatsen in het lichaam zoals benen en longen. Dit was aanleiding om te kijken hoe het zit bloedstolsels in het hoofd (sinustrombose). Een afvoerend bloedvat in het hoofd wordt dan afgesloten door een stolsel. Deze aandoening komt minder voor, maar de gevolgen kunnen zeer ernstig zijn.
De studie keek in eerste instantie of overgewicht het risico op sinustrombose vergroot. Dit werd bij vrouwen gevonden, maar niet bij mannen. Vervolgens is gekeken naar het gebruik van de pil. Toen bleek dat vrouwen met een BMI boven de 30 die de pil nemen, een bijna dertig keer zo grote kans hebben op sinustrombose. Bij vrouwen met een gezond gewicht die niet aan de pil zijn, was er geen vergrote kans.

Toch raden de onderzoekers de pil niet af voor alle vrouwen met overgewicht. Daarvoor komt deze vorm van trombose te weinig voor. Wel moeten deze vrouwen adequaat worden voorgelicht en opgevolgd.
De onderzoekers hebben niet onderzocht wat de oorzaak is van de verhoogde kans op trombose bij deze vrouwen. Het is bekend dat zowel het pilgebruik als overgewicht bepaalde stollingsfactoren in het bloed verhogen, maar het precieze mechanisme is nog niet bekend.


Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram