Wat zijn doeltreffende en veilige noodanticonceptiva?

123-ac-wekker-cond-170_07.jpg

nieuws U hebt seks gehad zonder een voorbehoedsmiddel en denkt dat u misschien zwanger zoudt kunnen worden. Dan kunt u noodanticonceptie gebruiken.

Er bestaan 3 methoden:

1. Het koperspiraal verhindert zwangerschap indien geplaatst binnen de vijf tot zeven dagen na onbeschermde seks of binnen de 5 dagen na de datum van ovulatie. Het wordt geplaatst door een arts of gynaecoloog. Het spiraaltje heeft het voordeel dat hiermee een contraceptie op lange termijn wordt gestart. Deze methode is het meest doeltreffend.

2. Ulipristal acetaat (Ellaone) te nemen binnen de 120 uur (5 dagen) na onbeschermde seks, met een bijkomende contraceptie gedurende 14 dagen. Ellaone is alleen op voorschrift verkrijgbaar en kost 29,90 Euro voor één pil van 30 mg. Ulipristal acetaat wordt afgeraden vor vrouwen met ernstige astma. Indien u borstvoeding geeft, moet u twee dagen stoppen (maar wel de melkproductie op gang houden).

3. Levonorgestrel (Norlevo, Postinor) te nemen binnen de 72 uur (zo snel mogelijk) en bijkomende anticonceptie gedurende zeven dagen. Levenorgestrel is zonder voorschrift te verkrijgen bij de apotheker en kost 9,85 Euro voor één pil van 1,5 mg. U krijgt 9 Euro terug tot de leeftijd van 21 jaar.

Hoe sneller de noodcontraceptie wordt gestart, des te doeltreffender zijn de methoden. Ze moet alleszins genomen worden voor de ovulatie (de eisprong), eens de eisprong heeft plaatsgehad werkt de noodpil niet meer.
De noodpil mag niet gebruikt worden als u al zwanger bent. Best is een zwangerschapstest te doen indien uw maandstonden 3 weken na de noodcontraceptie uitblijven.

bron: RIZIV Consensusrapport Adequaat gebruik van de hormonale anticonceptie.

Laatst bijgewerkt: januari 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram