Terugbetaling anticonceptiva tot 21 jaar

Laatst bijgewerkt: december 2019
123-meisje-ac-condoom-de-pil-170-09.jpg

nieuws Jonge vrouwen tot en met 20 jaar moeten minder betalen voor een anticonceptiemiddel. Bedoeling van de maatregel is om de toegang tot voorbehoedsmiddelen te verbeteren en zo ongewenste zwangerschappen bij jongeren voorkomen.

• De specifieke tegemoetkoming voor vrouwen jonger dan 21 jaar bedraagt 3 euro per maand dat het contraceptivum bescherming biedt. De precieze waarde van de extra tegemoetkoming wordt telkens omgerekend naar de aard en de verpakkingsgrootte van het contraceptivum. De korting wordt automatisch toegepast in de apotheek.
• Heel wat 'tweede generatie' pillen worden voor vrouwen jonger dan 21 jaar gratis.
• Een verpakking van een morning-afterpil wordt als drie behandelingsmaanden beschouwd. De jonge vrouw moet zelf meestal niets. Voor de morning-afterpillen op basis van levonorgestrel wordt een kleine bijdrage van de jonge vrouw gevraagd.
• Als het contraceptivum wordt afgeleverd door een ziekenhuisapotheker, hebben vrouwen die jonger zijn dan 21 jaar ook recht op een bijkomende tegemoetkoming als ze leven in
- een psychiatrisch verzorgingstehuis,
- een dagverzorgingscentrum,
- een door de gemeenschappen erkende woonvoorziening voor kinderen, jongeren of gehandicapten,
- een initiatief voor beschut wonen,
- of in een revalidatiecentrum.

Maandelijks publiceert het RIZIV een lijst met contraceptiva waarvoor een extra tegemoetkoming bestaat voor jonge vrouwen tot en met 20 jaar. 
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram